Ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας το 2014 προβλέπει η Κομισιόν

Η ελληνική οικονομία αναμένεται σε εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Κομισιόν και τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας για την περίοδο 2013 και 2014.

Οπως επισημαίνει η έκθεση, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει και φέτος στην Ελλάδα κατά 4,2% ενώ από το επόμενο έτος θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάπτυξη με μια αναμενόμενη για το 2014 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,6%.Μάλιστα, η Επιτροπή αναμένει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πιστά ο προϋπολογισμός.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτή δεν αναμένεται να αποτυπωθεί άμεσα στην απασχόληση με την ανεργία να εκτιμάται το 2013 ότι θα κυμανθεί στο 27% του ενεργού πληθυσμού, που είναι και το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μαζί με την Ισπανία. Για το 2014 προβλέπεται μια μικρή υποχώρηση της ανεργίας στο 26%.

Ουσιαστική βελτίωση της κατάσταση θα σημειωθεί στο δημόσιο έλλειμμα, το οποίο από το 6% του ΑΕΠ το 2012 θα περιοριστεί φέτος στο 3,8% και του χρόνου στο 2,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Κομισιόν η μείωση των ελλειμμάτων συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος από το 156,9% του ΑΕΠ το 2012 θα αυξηθεί στο 175,2% το 2013 και θα μειωθεί ελαφρά στο 175% του ΑΕΠ το 2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και στο δάνεια των περίπου 50 δισ. ευρώ θα έλαβε η χώρα για το σκοπό αυτό, το οποίο επιβάρυνε το χρέος. Πάντως για μετά το 2014 η Επιτροπή προβλέπει σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αποπληρωμή υποχρεώσεων του δημοσίου αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά εκτιμά ότι αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στο δημόσιο γιατί αναμένεται αυξημένη απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η σταθεροποίηση της οικονομίας θέτουν τις βάσεις για επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα.