Αμστερνταμ: Απαγόρευση χρήσης ινδικής κάνναβης σε…σχολεία και παιδικές χαρές

Το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά με απόφαση του δήμου Άμστερνταμ. Η χρήση ινδικής κάνναβης θα απαγορευτεί επισήμως “εντός και γύρω από τα σχολεία του Άμστερνταμ”, όπως και στις παιδικές χαρές. Θα επιβάλλεται πρόστιμο ή υποχρεωτική κοινωνική εργασία.

Τo νέο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο.

Μολονότι η χρήση κάνναβης απαγορεύεται ήδη σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, το Άμστερνταμ είναι η πρώτη πόλη που λαμβάνει και επισήμως μια τέτοια απόφαση καθολικής ισχύος.

Στόχος είναι να στηριχθούν τα σχολεία που ήδη εφάρμοζαν το μέτρο, δήλωσε ο Έμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν, δήμαρχος της πόλης. Θα βοηθήσει τους διευθυντές των σχολείων και τους καθηγητές να εφαρμόσουν την απαγόρευση, αφού θα μπορούν στο εξής να καλούν την αστυνομία για να συλλάβει τους παραβάτες.

Η κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών είναι παράνομη στην Ολλανδία. Ωστόσο από το 1976 επιτρέπεται η πώληση κάνναβης (μέχρι 5 γραμμάρια κατ’ άτομο) και η κατανάλωσή της στα coffee-shop.

Η απόφαση ορίζει επίσης ότι τα coffee-shop που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από κάποιο σχολικό ίδρυμα θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.