Αμερικανός ΥΠΕΞ: Πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα οι τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη

Πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα οι τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγινε κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Υπουργική Διάσκεψη για την Λιβύη έγινε με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, όμορων Αφρικανικών κρατών και της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετείχαν ως παρατηρητές. Κατά την τοποθέτηση του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε εμφατικά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την χώρα, μη διστάζοντας να κατονομάσει την Τουρκία.

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν είχε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι είχαν πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου τους τελευταίους εννέα μήνες.

Είχαμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά είμαστε πολύ ευγνώμονες στην Τουρκία για την ισχυρή της συνεργασία στο Αφγανιστάν και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε γι αυτό το θέμα”, ανέφερε.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αμερικανός Υπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία και τις ΗΠΑ ως ισχυρούς εταίρους και σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι μίλησαν πολλές φορές με τον Άντονι Μπλίνκεν στο τηλέφωνο. “Ευχαριστώ πολύ για την άριστη συνεργασία σας στο Αφγανιστάν και σε πολλούς τομείς. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για το Αφγανιστάν, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και σε σε άλλους τομείς. Θα κάνουμε επίσης ό, τι μπορούμε για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και σε διμερές επίπεδο”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.