Αμερικανικά ΜΜΕ: Κακό προηγούμενο στην ευρωζώνη η απόφαση για Κύπρο

Eχει δημιουργεί κακό προηγούμενο στην ευρωζώνη και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών, εκτιμούν Αμερικανοί οικονομολόγοι και αναλυτές.

Θεωρούν βελτιωμένη τη δεύτερη απόφαση για την Κύπρο, σε σχέση με την πρώτη που περιλάμβανε και κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αλλά προβάλλουν “απαισιόδοξες προβλέψεις” για ενίσχυση της ανασφάλειας, γεγονός που θα έχει μεγαλύτερο κόστος για καταθέσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη σε χώρες τις ευρωζώνης.

Η εφημερίδα “New York Times” αναφέρει ότι η επιτευχθείσα συμφωνία επιβάλλει αυστηρή λιτότητα στο λαό της Κύπρου και ενδέχεται να εξασθενίσει περαιτέρω τη δημόσια εμπιστοσύνη έναντι των τραπεζών άλλων αποδυναμωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως αυτών της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι αν και βελτιωμένη σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, η νέα δανειακή συμφωνία για την Κύπρο δεν εμπνέει μεγάλες ελπίδες, καθώς αντιπροσωπεύει την τελευταία απόπειρα σε μια σειρά κακοφτιαγμένων προσπαθειών της τελευταίας στιγμής από την ΕΕ για να αποτραπεί ο χρηματοπιστωτικός Αρμαγεδδών σε διάφορες χώρες.

Σε δημοσίευμα της “wall street journal” για την Κύπρο, προβάλλεται η εκτίμηση ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη “αυξάνεται η πολιτική δυσπιστία μεταξύ των ισχυρών οικονομιών του ευρωπαϊκού βορρά και τους αδύναμους του ευρωπαϊκού νότου”.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg”, σε κύριο άρθρο του, αξιολογεί θετικά την απόφαση για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλουν να εξηγήσουν σαφώς για ποιο λόγο αποτελεί εξαίρεση η κυπριακή περίπτωση, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ουσιαστική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής αναδιανομή πόρων.