Αμερική και Ευρώπη αναστέλλουν τους αμοιβαίους δασμούς για Boeing-Airbus και άλλα προϊόντα..!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναστείλουν τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν επιβάλλει για προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκλιμακώνοντας την 17χρονη μεταξύ τους διαμάχη σχετικά με τις παράνομες επιχορηγήσεις στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών του κόσμου.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση κατά τη διάρκεια σημερινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

«Δεσμευτήκαμε και οι δύο να επικεντρωθούμε στην επίλυση των διαφορών μας μέσω των αντίστοιχων εμπορικών μας εκπροσώπων», είπε. «Αυτό είναι εξαιρετικό νέο για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και ένα πολύ θετικό μήνυμα για την οικονομική μας συνεργασία τα επόμενα χρόνια».

Η διαμάχη για τις ενισχύσεις στην Airbus και την Boeing είχε ως αποτέλεσμα δασμούς – εγκεκριμένους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου – που στοχεύουν στο διατλαντικό εμπόριο προϊόντων συνολικής αξίας 11,5 δισ. δολαρίων και επηρέαζε μια σειρά βιομηχανικών, γεωργικών και καταναλωτικών αγαθών. Η ΕΕ επέβαλε δασμούς τον Νοέμβριο σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 4 δισ. δολαρίων, αφού ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από το ευρωπαϊκό μπλόκ ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.

Μέσω των δασμών, οι ΗΠΑ «χτύπησαν» βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα όπως γαλλικό κρασί και ισπανικές ελιές, ενώ η Ευρώπη είχε θέσει στο στόχαστρό της τρακτέρ, ξηρούς καρπούς και φρούτα των ΗΠΑ.

Ορισμένες από τις εταιρείες που επηρεάζονται από τους δασμούς -που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον ΠΟΕ – είναι και ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα πολυτελείας, όπως η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE που κατέχει την Givenchy και την Fendi, η εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών Bacardi, η Caterpillar και η Microsoft.