Αμείωτη η ένταση στην Ουκρανία

Αμείωτη παραμένει η κρίση στην Ουκρανία με τους φιλορώσους αποσχιστές στο Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία να εξακολουθούν να κρατούν, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις επεμβάσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, στην ίδια πρακτική προσανατολίζεται και η Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα έκρυθμη είναι η κατάσταση σε διάφορες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την Δευτέρα τη σύλληψη και την κράτηση των επτά στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από φιλορώσους αποσχιστές στην πόλη του Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει με έντονο τρόπο την πρόσφατη σύλληψη και κράτηση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ καθώς και των Ουκρανών που τους συνόδευαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Καλεί τους υπεύθυνους για την απαγωγή να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση των παρατηρητών, σώων και άνευ όρων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ –από τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και την Σουηδία– συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Την Κυριακή, ο ηγέτης της ομάδας των αυτονομιστών επέδειξε στα μέσα ενημέρωσης τους κρατούμενους λέγοντας ότι όλοι είναι σώοι και αβλαβείς.

Ένας από αυτούς απελευθερώθηκε αργότερα αφού αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ωστόσο οι υπόλοιποι εξακολουθούν να κρατούνται. Ο ηγέτης της ομάδας των αυτονομιστών χαρακτήρισε τους παρατηρητές ΟΑΣΕ «αιχμάλωτους πολέμου» και κατασκόπους του ΝΑΤΟ.