Αμέριστη υποστήριξη Γαλλίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στην ΑΟΖ

Αμέριστη υποστήριξη Γαλλίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στην ΑΟΖ

Στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε, στο Παρίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του, κ. Jean-Yves Le Drian.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο Υπουργών βρέθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνοντας το απαράδεκτο των τουρκικών ενεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια προηγούμενης ανταλλαγής απόψεων, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ, στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της ΕΕ μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ.

Από πλευράς του, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τον κ. Le Drian για τις τελευταίες εξελίξεις και να εκφράσει τις ευχαριστίες της Κυπριακής κυβέρνησης για την άμεση αντίδραση και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κκ. Χριστοδουλίδης και Le Drian συζήτησαν, επίσης, τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Τέλος, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα Amélie de Montchalin, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, το Brexit, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις προοπτικές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτική Ασφάλειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Υφυπουργό Άμυνας της χώρας, κα Geneviève Darrieussecq, με την οποία αντάλλαξε απόψεις για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε στρατιωτικά και αμυντικά θέματα, στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, όπου σύντομα αναμένεται να υπογραφούν σχετικά συμβατικά κείμενα.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντηθεί με τον Γερουσιαστή κ. Christian Cambon, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις σχέσεις στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Γαλλική πρωτεύουσα συναντώντας  τον Υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, κ. Elias Kassis, με τον οποίο συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.