Αλ. Τσίπρας: Σύμβολο που δεν επαναπαύτηκε ο Μ. Γλέζος

Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον Μανώλη Γλέζο για να συνειδητοποιήσει ότι πατριωτισμός και διεθνισμός συνδέονται διαλεκτικά, «αρκεί να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και την ταυτότητά σου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ρένας Δούρου «Μια κουβέντα με τον Γλέζο».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την εκλογή του κ. Γλέζου ως ευρωβουλευτή και πως το μισό εκατομμύριο σταυροί που πήρε, «μιλάει από μόνο του».

Ανέφερε επίσης, πως όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς θα πάει στις Βρυξέλλες ο κ. Γλέζος, απάντησε πως «είναι ικανός να πάει ακόμα και με ποδήλατο, τίποτα δε θα τον εμποδίσει να το καταφέρει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το Γλέζο ζωντανό σύμβολο, που δεν επαναπαύτηκε μέσα στα όρια των συμβολισμών που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτόν, αλλά συνέχισε την πορεία του «παρεμβαίνοντας διαρκώς στα πράγματα, με το πείσμα, την μαχητικότητα και την αγνότητα που τον διακρίνουν».

Αναφερόμενος στη συγγραφέα, Ρένα Δούρου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δούλεψε πάνω στο βιβλίο για τον Μανώλη Γλέζο, με σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια και σεβασμό. Σχετικά με την εκλογή της στην Περιφέρεια της Αθήνας, είπε πως κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά.

Η κ. Δούρου από την πλευρά της, είπε πως πάρα πολλές φορές οι συζητήσεις της με τον κ. Γλέζο με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου, είχε συγκρουσιακό χαρακτήρα, καθώς είναι και οι δυο πεισματάρηδες. Εξάλλου, η κυρία Δούρου σημείωσε πως ο Μανώλης Γλέζος «για μια ακόμη φορά, είναι έτοιμος να ξεκινήσει αύριο το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες. Για να δώσει τον αγώνα για το νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και ηθικά επιβεβλημένο αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις απέναντι στην Ελλάδα».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μανώλης Γλέζος ευχαρίστησε τον πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαρουάν Τουμπάσι και τον πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, Vu Binh, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση, καθώς και μια δημοσιογράφο από την Ουκρανία, η οποία είχε έρθει στην Αθήνα, ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα, αλλά έχει καταφέρει να γίνει η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού.