Αλ. Τσίπρας: Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα φέρει πιο κοντά τη νέα αλλαγή

«Ο λαός με την ψήφο του στις ευρωεκλογές θα ενεργοποιήσει τη μηχανή της ιστορίας, θα φέρει πιο κοντά τη νέα αλλαγή που κανένας δεν θα μπορέσει να σταματήσει» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Αλ. Τσίπρας κατά την τελευταία του πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής, ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και απήυθυνε κάλεσμα «σε όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες, ανεξάρτητα από το αν ήταν δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι».

«Ο κύβος ερρίφθη» είπε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι η ψήφος των πολιτών την Κυριακή «θα σαρώσει τα μνημόνια, τους μεταπράτες της πατρίδας και τους εντολοδόχους τους κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα των Καννών, που η Μέρκελ, ο Γιούνγκερ, ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, αποφάσιζαν και διόριζαν κυβερνήσεις, πέρασε ανεπιστρεπτί. Από Δευτέρα ο λαός μας με τη ψήφο του, βάζει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα» είπε.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε λέγοντας πως εάν κάτι οφείλει να θυμάται ο Γερμανός πολιτικός τη μοναδική φορά που μίλησαν μαζί είναι, όπως τόνισε ότι για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο του ετέθει από Έλληνα πολιτικό η απαίτηση να προχωρήσει η Γερμανία, όπως οφείλει, στην ιστορική υποχρέωση να ξεπληρώσει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσει, που χρωστά εδώ και 70 χρόνια.

«Έχει να θυμάται ο κος Σόιμπλε. Και δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του. Γιατί από Δευτέρα δε θα έχει να κάνει με υποτακτικούς. Θα έχει να κάνει με τη δική σας απόφαση» είπε.

Ωστόσο τόνισε ότι δεν κατανοεί τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «όχι μόνο δεν καταδίκασαν τη νέα άθλια παρέμβαση στα εσωτερικά μας, αλλά τη διακινούν και ως τρόπαιο προεκλογικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολεμική του κατά του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης διερωτώμενος για το εάν αισθάνονται ντροπή για την πολιτική που έχουν επιβάλλει.

Για τον κ. Σαμαρά είπε: «Δεν ντρέπεται τώρα, σήμερα, μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει, να υπόσχεται θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ιστορίες επιτυχίας. Να υπόσχεται παντεσπάνι, σε ένα λαό που του στέρησε το ψωμί».

Όσον αφορά στον κ. Βενιζέλο διερωτήθηκε για το εάν νιώθει ντροπή, που ξέχασε όλα τα συνθήματα, όλες τις υποσχέσεις, όσους πίστεψαν στο κόμμα του και «έγινε μέγας αυλάρχης στην αυλή του Σαμαρά, ακόλουθος της ακροδεξιάς, συνεργός στην ύβρη κατά του ελληνικού λαού».

Δεν μας αξίζει αυτή η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι αυτή η τραγωδία απαιτεί κάθαρση και πως οι εκλογές της Κυριακής είναι η αποφασιστική αναμέτρηση, η ιστορική ευκαιρία, όπως είπε, που ο ελληνικός λαός δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής λέγοντας πως έγινε ένα μεγάλο βήμα και στην αυτοδιοίκηση καθώς μπήκαν νέες δυνάμεις στο προσκήνιο.

«Εγώ σήμερα σας καλώ, ότι κι αν ψηφίσατε την περασμένη Κυριακή. Αυτή τη Κυριακή να ενώσετε την οργή και το θυμό σας, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη κάλπη των ευρωεκλογών» είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να καταψηφίσουν στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, τους εκλεχτούς του κου Σαμαρά, τους υπερασπιστές της κυβέρνησης των μνημονίων.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις κατηγορίες που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από δυο μεριές, όπως είπε.

«Η μια ήταν γιατί ζητήσαμε να υποστηριχθούν, εκεί όπου υπάρχουν, υποψήφιοι του ΚΚΕ, απέναντι σε υποψήφιους που υποστηρίζονται από το κ. Σαμαρά και το μνημονιακό κατεστημένο. Και μας κατηγόρησε και για αυτό ακόμα, η ηγεσία του ΚΚΕ. Συγνώμη κιόλας σύντροφοι που ακολουθούμε αυτή τη στάση αρχών» είπε και τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα το ξανακάνει για το συμφέρον του λαού και την ενότητα της αριστεράς.

«Και το ίδιο πιστεύω βαθιά ότι θα κάνουν και οι χιλιάδες αγωνιστές, οι κομμουνιστές σε όλη την Ελλάδα».

Η δεύτερη μεριά που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα ήταν η ΝΔ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα καθώς όπως τόνισε αισθάνθηκε ότι μπήκαμε στα χωράφια της.

«Γιατί χωράφια της θεωρεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στον πρώτο γύρο. Και δικαίως εδώ που τα λέμε. Η ΝΔ του Σαμαρά έσπειρε και καλλιέργησε σαν επίμονος κηπουρός το δηλητηριώδες και σαρκοφάγο φυτό του φασισμού. Και θύμωσε που τολμήσαμε να απευθυνθούμε στον απλό ψηφοφόρο» είπε.

Διευκρίνισε δε ότι το κάλεσμα στον απλό ψηφοφόρο της Χρυσής Αυγής ήταν για «να εγκαταλείψει το δρόμο της μαύρης τρομοκρατίας και να επανέλθει στο δρόμο της δημοκρατίας».

«Για να του πούμε για χιλιοστή φορά ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εχθρός του συστήματος, όπως πλασάρεται, αλλά το μακρύ φονικό χέρι του συστήματος».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν την Κυριακή και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και την πολιτική των Βρυξελλών και εκτίμησε ότι εάν δεν συμβεί αυτό τότε θα εφαρμόσουν τα μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί στους δανειστές.

Αν μείνουν όρθιοι, είπε, θα φτάσουν τις συντάξεις στα 360 ευρώ, θα εξαϋλώσουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ, θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις παντού, θα μειώσουν και άλλο τους μισθούς, θα απολύσουν άλλους 15 χιλιάδες στο Δημόσιο.