Αλουμίνιο: Για πρώτη φορά από το 2008 «χτύπησε» τα 3.000 δολάρια

«Άλμα» για την τιμή αλουμινίου η οποία έφτασε τα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Λονδίνο για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι διαταραχές στην προσφορά ήρθαν για να μείνουν, ενώ η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.

Το μέταλλο συνεχίζει να κινείται ανοδικά τη Δευτέρα, έπειτα από κέρδη της τάξης του 15% που κατέγραψε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η παραγωγή της Κίνας περιορίζεται εν μέσω των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών και εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το πραξικόπημα στη Νέα Γουινέα, χώρα παραγωγής βωξίτη, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προσφορά του υλικού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου.

Τα μεταλλουργεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο κόστος με τις πιστώσεις άνθρακα και τις εισροές ισχύος να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε η Goldman Sachs.

«Στην Κίνα και όλο και περισσότερο στην ΕΕ, ο κίνδυνος για τον εφοδιασμό αλουμινίου αυξάνεται», ανέφεραν αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Jeff Currie, σε σημείωμα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Ενώ η τράπεζα δεν βλέπει το πρόσφατο πραξικόπημα στη Νέα Γουινέα ως εξέλιξη με ουσιαστικό αντίκτυπο στον βωξίτη, οι κίνδυνοι παραμένουν καθώς οι περιφερειακές εντάσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα, ανέφεραν.

Σύμφωνα με πολλούς συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής Harbor Aluminium στο Σικάγο, οι προμήθειες θα εξακολουθήσουν να απασχολούν τη βιομηχανία μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το μεγαλύτερο μέρος του 2022, ενώ ορισμένοι προβλέπουν ότι θα χρειαστούν έως και 5 χρόνια για να επιλυθούν τα ζητήματα. Το μέταλλο αυξήθηκε κατά περίπου δύο τρίτα το τελευταίο έτος.

Το αλουμίνιο ενισχύθηκε έως και 2,6% και διαμορφώθηκε στα 3.000 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Νωρίτερα η τιμή του αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα 2.992,50 δολάρια. Στην Κίνα σημείωσε άνοδο μέχρι και 5,4%, στα 23.790 γουάν, το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, κινούνται πτωτικά με τον ψευδάργυρο να υποχωρεί κατά 0,9% στο Λονδίνο.

Η μετοχή της Aluminium Corp. of China, του μεγαλύτερου μεταλλουργείου της χώρας, σημείωσε άνοδο έως και 12% στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα.