Αλληλεγγύη: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η ανεπάρκεια της εξωτερικής μας πολιτικής

Για ανεπάρκεια της εξωτερικής μας πολιτικής κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωση η Αλληλεγγύη:

«Η πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες στον ΟΗΕ, δέκα μήνες, μετά την κατάθεσή του, χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα ως «τυπική και τεχνική διαδικασία» προσθέτοντας ότι «η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη».

Για την Αλληλεγγύη το θέμα δεν είναι τεχνικό και τυπικό. Άλλωστε η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία, ζήτησαν με κοινή ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να μην εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς Συνθήκες, το λεγόμενο μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και της «Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης» (GNA), της κυβέρνησης Σάρατζ δηλαδή, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019, ως παράνομο.

Η πρακτική του ΟΗΕ σε θέματα ανάλογα με το Τουρκολιβυκό «μνημόνιο» είναι η άμεση πρωτοκόλλησή τους. Η καθυστέρηση της πρωτοκόλλησης οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες μας σε επιτυχείς ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δένδια. Για το ψευδομνημόνιο, πέρασαν 10 μήνες αντί 4, για να πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ. Ο χρόνος ήταν υπεραρκετός για την Ελλάδα, για να το ανατρέψει με διπλωματική μέσα.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, η ελληνική διπλωματία δεν τα κατάφερε.

Για την πρωτοκόλληση του μνημονίου έγινε παρέμβαση των ΗΠΑ ενώ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό θέμα την επιβολή ή όχι, κυρώσεων στην Τουρκία, έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Το γεγονός επίσης ότι Πρόεδρος της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι ο Τούρκος διπλωμάτης και πολιτικός Βολκάν Μπόζκιρ έχει τη σημασία του.

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.»