Αλληλεγγύη: Σφυρίζει αδιάφορα η ΕΕ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Σφυρίζει αδιάφορα η ΕΕ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέρει σε δήλωσή της η υποψήφια βουλευτρια ου Κινήματος Αλληλεγγύη στην Κερύνεια, Εύη Μιχαήλ

Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία από τη μη συμμόρφωσή της με τις συμβατικές της υποχρεώσεις;

Η Τουρκία, με προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια προστασίας των γυναικών και των παιδιών από την ενδοοικογενειακή βία. Μέσω της κατάρτισης νομοθεσιών με στόχο την καταπολέμηση της προνοεί την ποινικοποίηση διαφόρων μορφών βίας και την επιβολή νομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με συντηρητικά πολιτικούς κύκλους στην Τουρκία, το κείμενο της Σύμβασης βλάπτει το θεσμό της οικογένειας, ενθαρρύνει τα διαζύγια, και χρησιμοποιείται από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ με σκοπό την κοινωνική της αποδοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο μετέχει και η Τουρκία, καθώς και πολλά κράτη καταδίκασαν την συγκεκριμένη απόφαση, δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει να επέλθουν και κυρώσεις.

Δεν μπορεί να επιτρέπεται η κατ΄ επιλογή συμμόρφωση των μελών του στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι βασικό στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πραγματικής ισότητας στις σύγχρονες κοινωνίες. Και σε μια χώρα στην οποία την περασμένη χρονιά δολοφονήθηκαν 300 γυναίκες, με δράστες κυρίως συζύγους, πρώην συντρόφους ή μέλη της οικογένειας, η απόφαση αυτή είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο.

Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία από τη μη συμμόρφωσή της με τις συμβατικές της υποχρεώσεις;