Αλληλεγγύη: Οφείλει να απαντήσει το Υπ. Υγείας για τα Rapid Antigen test

Αλληλεγγύη: Οφείλει να απαντήσει το Υπ. Υγείας για τα Rapid Antigen test

Εξηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας, ζητά το Κίνημα Αλληλεγγύη για τα Rapid Antigen test:

1. Αρχικά οι αρμόδιοι μας έλεγαν ότι το Rapid Antigen test για τη διάγνωση της προσβολής ενός ατόμου από COVID19 δεν είναι ακριβές και το σωστό είναι να γίνεται με τη μέθοδο PCR.

2. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία καθορίζει ότι το εν λόγω test ενδείκνυται για τις περιπτώσεις όπου ο εξεταζόμενος έχει ήδη συμπτωματολογία και χρησιμεύει στην διαφορική διάγνωση από άλλου είδους ιώσεις, δεδομένου ότι το ιικό φορτίο ενός πάσχοντος είναι αρκετά υψηλό για να επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στην εφαρμογή του Rapid Antigen test . Επίσης συνίσταται για επείγουσες περιπτώσεις εισαγωγής ασθενούς σε νοσοκομείο για άλλους ιατρικούς λόγους, προκειμένου να διαχωρίζονται οι θετικοί στον ιό ασθενείς από τους αρνητικούς τοιούτους.

3. Εδώ και μερικές μέρες οι υπηρεσίες άρχισαν να εφαρμόζουν την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test for COVID 19) και ανακοινώνουν κατά μέσον όρον 45 θετικά αποτελέσματα καθημερινά.

Όλοι οι «θετικοί» στο Rapid Antigen test τίθενται σε περιορισμό και εφαρμόζουν τα σχετικά πρωτόκολλα του επιβεβαιωμένου περιστατικού και αποστέλλονται για επιβεβαίωση με τη μέθοδο PCR.

4. Γνωρίζουμε ότι η Αστυνομία στα «οδοφράγματα» μεταξύ των ελευθέρων μας πόλεων δεν αποδέχεται το Rapid Antigen test για σκοπούς ελεύθερης διακίνησης και διέλευσης του πολίτη που έχει τη σχετική έγκριση.

5. Χθες το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι 14 περιστατικά (από ένα σύνολο 250 περίπου «θετικών» στο Rapid Antigen test), επιβεβαιώθηκαν ως θετικά και με τη μέθοδο PCR.

6. Επισημάναμε αρμοδίως το γεγονός.

7. Σήμερα υπήρξε η διευκρίνηση ότι αυτά μόνο ολοκληρώθηκαν. Δεν αναφέρεται αν και πόσα υπήρξαν περιστατικά που διαγνώσθηκαν αρνητικά στο PCR, άρα ήσαν ψευδώς θετικά στο Rapid Antigen test.

Τίθεται το ερώτημα: αν η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι κοντά στο 10% προς τι η ταλαιπωρία του πληθυσμού, η απομάκρυνση από την εργασία δεκάδων πολιτών που σε λίγες μέρες αποδεικνύεται ότι δεν είναι θετικοί, η απομόνωση τους με ότι σημαίνει αυτό και η ψυχική, οικονομική και κάθε είδους άλλη ταλαιπωρία ολόκληρων οικογενειών;

Μήπως διότι η ΕΕ διέταξε να εφαρμόζουμε το Rapid test for COVID 19;

Και εφ’ όσον οι δύο επαναληπτικές εξετάσεις σε ύποπτα κρούσματα ή σε άτομα που ήλθαν σε επαφή με κρούσματα δεν καλύπτονται από το κράτος, γιατί δεν διατίθενται τα κονδύλια για Rapid Antigen test προς βοήθειαν των ανθρώπων που υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν 2ο και 3ο PCR;