Αλληλεγγύη: Ξεφεύγει η πανδημία στα κατεχόμενα – Να κλείσουν τα οδοφράγματα

Αλληλεγγύη: Ξεφεύγει η πανδημία του ιού στα κατεχόμενα – Να κλείσουν τα οδοφράγματα για όσο χρειαστεί

Από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού είχαμε επισημάνει ότι οι ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κατεχόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιδημιολογικά ως συγκύτιο.

Τη στιγμή που όλες οι χώρες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοινώνει ελάχιστα κρούσματα, στα κατεχόμενα υπάρχει σοβαρότατη έξαρση λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων από την Τουρκία.

Είναι εμφανές ότι οι ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη επιδημιολογική πορεία.

Με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στα κατεχόμενα σε κανένα ζήτημα, οφείλει στο παρόν στάδιο να αυξήσει δραματικά και εντατικά τους ελέγχους και την ποιότητα αυτών στα οδοφράγματα.

Στα κατεχόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας είχαν ανακοινώσει 108 περιστατικά, και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες (08/09) έχουν καταγραφεί 160 νέα κρούσματα.

Η υγεία των πολιτών είναι πάνω από όλα, και εάν χρειαστεί να κλείσουν τα οδοφράγματα ξανά, πρέπει να γίνει, ειδικότερα από τη στιγμή που τα κατεχόμενα βρίσκονται σε μερικό lockdown μέχρι τον Οκτώβριο και φαίνεται ότι το δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού είναι πολύ πιθανόν να τους «ξεφύγει».