Αλληλεγγύη: Μόνο με σκληρά μέτρα μπορεί να καταπολεμηθεί η τουρκική πειρατία

Μόνο με σκληρά μέτρα μπορεί να καταπολεμηθεί η τουρκική πειρατία, στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση το Κίνημα Αλληλεγγύη:

Στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών έγινε ανασκόπηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην ΑΟΖ μετά τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες αμφισβητεί ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε το Κίνημα Αλληλεγγύη για τη διαχείριση της κλιμακούμενης κρίσης μετά και την χθεσινή ανανέωση της τουρκικής Navtex, στο οικόπεδο 3, σημειώνουμε ότι εισηγηθήκαμε μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

1. Αξιοποίηση της ιδιότητος του κράτους –μέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, με άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία από τους εταίρους αλλά και τους Θεσμούς της ΕΕ για αναγνώριση της ΚΔ, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

2. Απαίτηση διακοπής των συζητήσεων Ε.Ε – Τουρκίας τόσο για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, όσο και για την κατάργηση θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους υπηκόους εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί. Επισημαίνουμε ότι η ΚΔ οφείλει να αποκλείσει ισχύ της κατάργησης θεώρησης διαβατηρίου σε τούρκους πολίτες για την Κυπριακή επικράτεια.

3. Ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας για έμπρακτη στήριξη της χώρας μας από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης, δεδομένης της πολεμικής απειλής που υφίσταται.

4. Επανεξέταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. που έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή χρηματοδότηση της Τουρκίας με δισεκατομμύρια ευρώ.

5. Προσφυγή στο Σ.Α του ΟΗΕ και ενημέρωση όλων των χωρών που μετέχουν στο Σώμα και όχι μόνο των 5 Μονίμων Μελών.

6. Διερεύνηση λήψης μέτρων που να προκαλούν οικονομικό κόστος στο ψευδοκράτος.

Η εξευμενιστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία αποδεδειγμένα απέτυχε. Το Πατριωτικό Κίνημα Αλληλεγγύη θα δώσει το άπαν των δυνάμεων του σε όλα τα διεθνή φόρα όπου ασκεί επιρροή για να ενισχύσει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και συνέχιση της ύπαρξης της.