Για παγίδα της πενταμερούς με βρετανική υπογραφή κάνει λόγο σε γραπτή δήλωση το κίνημα Αλληλεγγύη.
Δείτε την ανακοίνωση:
Το Ηνωμένο Βασίλειο, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο κακός δαίμονας του Κυπριακού Ελληνισμού. Μετά το Brexit, το Λονδίνο επιζητεί την ανάκτηση της αυτοκρατορικής βρετανική αίγλης και τη διασφάλιση της στρατιωτικής παρουσίας των Άγγλων στην Κύπρο.
Εντός διημέρου αφικνείται στην Λευκωσία ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ράαμπ, για να συνεχίσουν οι βρετανοί να πιλατεύουν τον Πρόεδρο να αποδεχθεί την “κυριαρχική ισότητα” που σημαίνει δύο κράτη.
Αυτή την λύση πρέπει να την αποδεχθεί ο Αναστασιάδης ως “χαλαρή ομοσπονδία”, με δήθεν κεντρική κυβέρνηση που θα διασφαλίζει μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Η διατύπωση για “κράτη των κοινοτήτων” – “community states” καίτοι νεοφανής, εμφανίστηκε και σε πρόσφατη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ.
Επιπλέον οι Βρετανοί προτείνουν εκ περιτροπής “διακοσμητικό” Πρόεδρο, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και δύο Αντιπροέδρους, Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο που θα εκπροσωπούν τα ισότιμα “community states”.
Αυτή ακριβώς είναι μια από τις δαγκάνες της παγίδας: Θα τεθεί προς συζήτηση και η λύση δύο κρατών, οι Τούρκοι θα επιμένουν σ’ αυτήν αλλά θα «υποχωρήσουν» σε λύση Συνομοσπονδία.
Την “καλή θέληση των τούρκων” θα παρουσιάσουν στην Ελληνοκυπριακή πλευρά ως τουρκική αποδοχή της χαλαρής Ομοσπονδίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποστεί αφόρητες πιέσεις να αποδεχθεί την “χαλαρή ομοσπονδία” δηλαδή την συνομοσπονδία. Ήδη ο Γ. Γ. δήλωσε πώς όλα μπορούν να τεθούν προς συζήτηση παρόλο που είναι δεσμευμένος προς τους όρους εντολής του.
Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παγίδα της Πενταμερούς
Η ΕΕ, με δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά και του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί την λύση των δύο κρατών.
Δυστυχώς η διαχρονική αντιμετώπιση της ΚΔ και του Κυπριακού προβλήματος από μέρους της Επιτροπής, η οποία ούτε καν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει υπ’ όψιν και ουδέποτε δυσαρέστησε την Τουρκία, αλλά και η “στάση υποτελούς” που ακολούθησαν όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, δεν μας πείθουν για την ειλικρίνεια των εταίρων μας.
Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια να ενθαρρυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδεχθεί τα δύο κράτη που θα τα καλύπτει ο μανδύας της χαλαρής Συνομοσπονδίας, η οποία θα παρουσιαστεί στον λαό ως θρίαμβος: Επιτυχία της ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο.