Αλληλεγγύη: Η Κυβέρνηση με ερασιτεχνκούς χειρισμούς διέλυσε τον Συνεργατισμό

Σε γραπτή ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη, τονίζει ότι οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης διέλυσαν τον Συνεργατισμό και φέρει ακεραία την ευθύνη για ότι ακολουθήσει.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη επανειλημμένως σε δημόσιες παρεμβάσεις του άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την όλη διαχείριση του Συνεργατισμού, καθιστώντας την υπεύθυνη για τις αρνητικές εξελίξεις που αναμέναμε και για τα γεγονότα που μας επιβεβαίωσαν πλήρως: Η κυβέρνηση διέλυσε τον Συνεργατισμό και κυριολεκτικά τον χάρισε στους μεγαλοεπενδυτές της Ελληνικής Τράπεζας, φορτώνοντας τους φορολογουμένους και την οικονομία με δισεκατομμύρια χρέη.

Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι «κατάφεραν» να διαλύσουν ένα σύστημα που βοήθησε σε δίσεκτα χρόνια τον μη προνομιούχο πολίτη, τον αγρότη, τον εργάτη, τον υπάλληλο. Ο λαός θέλει να γνωρίζει αν αυτοί που διέλυσαν τον Συνεργατισμό είναι η «παρέα» που διέλυσε και την Λαϊκή και εξήλθε εθελουσίως προ της κατάρρευσης απ’ αυτήν με παχυλές αποζημιώσεις.

Συνεχίζοντας οι Κυβερνώντες τους «ερασιτεχνικούς» αλλά στην πραγματικότητα μεθοδευμένους και σκοπίμως κατευθυνόμενους χειρισμούς τους, θέτουν τώρα τη Βουλή προ του διλήμματος της έγκρισης ή απόρριψης της κυβερνητικής εγγύησης που δεσμεύτηκε να δώσει, χωρίς η ίδια η συμφωνία να τίθεται υπό την αυτονόητη αίρεση της έγκρισης της Βουλής.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη θα διαμορφώσει την τελική του θέση ως προς το ζήτημα αυτό, αφού το συζητήσει στα συλλογικά του όργανα. Όμως οι ταχείες και βεβιασμένες διαδικασίες που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, εκτός του ότι δυσκολεύουν τα πράγματα, αναδεικνύουν την ανευθυνότητα με την οποία η Κυβέρνηση έχει διαχειριστεί το όλο θέμα, ιδιαίτερα μετά το πάθημα της τραπεζικής κατάρρευσης.

Μέχρι την άλλη Παρασκευή η Κυβέρνηση πιέζει να εγκριθεί η συμφωνία Συνεργατικής – Ελληνικής (που το εμφανίζει ως μονόδρομο), όμως ύπουλα το διασυνδέει με την ψήφιση των νέων νόμων που θα καταστήσουν τις εκποιήσεις διαδικασία ρουτίνας και σε μηδενικό χρόνο οι τράπεζες, είτε με εκποιήσεις, είτε με τιτλοποιήσεις, είτε με πακετοποίηση δανείων, θα ξεφορτωθούν όλα τα προβληματικά δάνεια.

Χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι η ΕΕ έδωσε 3μηνο περιθώριο ώστε να παρουσιαστεί και να εγκριθεί ο Φορέας διαχείρισης δανείων. Συνεπώς ποια είναι η λογική να ψηφιστούν και αυτά τα νέα μέτρα;. Αφού αν ποτέ δημιουργηθεί ο Φορέας, δεν θα υπάρχουν πια δανειολήπτες.

Η Αλληλεγγύη προτείνει την αναστολή της λήψης οιουδήποτε μέτρου πριν τη λειτουργία του Φορέα. Διότι θέλουμε να στηριχθεί και ο κόσμος, όχι μόνο και πάντα οι τράπεζες.