Αλληλεγγύη: Ερωτηματικά για τις αποκαλύψεις του Γ. Ελεγκτή

Οι δικηγόροι θέλουν βέτο στον τ/κ βοηθό  γενικό ελεγκτή, ή μήπως η κυβέρνηση που τους πλήρωσε, διερωτάται σε γραπτή ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη:

“Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές αποκαλύψεις στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αναφορικά με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για πιθανολογούμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την ετοιμασία σχεδίων νόμου για το Κυπριακό.

Διπλή ανησυχία προκαλούν τα όσα αποκαλύφθηκαν τόσο για το χειρισμό της ανάθεσης αυτής της εργασίας σε ιδιώτες δικηγόρους, όσο και για την διαδικασία επιλογής τους.

Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι το γεγονός αυτό αναπόφευκτα διασυνδέεται με ζητήματα που αφορούσαν και αφορούν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και σε ένα βαθμό προκαταλαμβάνουν ή προκρίνουν ζητήματα που αντικειμενικά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

Ελέγχονται όσοι έχουν εμπλακεί με τη διαδικασία αυτή και για τις δαπάνες που έχουν γίνει, αλλά και γιατί η όλη διαδικασία αφορά ευαίσθητα ζητήματα που κατ΄ αντικειμενική εκτίμηση δεν έχουν τύχει της πλέον ορθολογικής διαχείρισης. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται από κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη είναι εάν η εργασία που έχει επιτελεστεί αγγίζει ή επηρεάζει τις συνομιλίες που έγιναν.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη θεωρεί ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν θα πρέπει να αφεθεί απαρατήρητο.

Όλοι έχουν ευθύνη την οποία πρέπει να αναλάβουν παρέχοντας επαρκείς εξηγήσεις στον κύπριο φορολογούμενο, ο οποίος θέλει να γνωρίζει εάν π.χ. η εισήγηση για παραχώρηση δικαιώματος Βέτο στον Τουρκοκύπριο Βοηθό Γενικό Ελεγκτή μετά τη λύση, είναι θέση των δικηγόρων ή αυτών που τους πλήρωσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά.”