Αλληλεγγύη: Είναι σαφές ότι ο ΠτΔ απεκδύθη της προεκλογικής φουστανέλας

Ο ΠτΔ θέλει τους πρόσφυγες πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην αποκεντρωμένη ΔΔΟ, αναφέρει σε γρπατή ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη

Μιλώντας στο CNN Greece, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αποκεντρωμένη χαλαρή ομοσπονδία και υποστήριξε ότι «όσο περισσότερες των λοιπών λειτουργιών του κράτους μεταφερθούν στις πολιτείες, τόσο πιο αυτόνομες θα είναι για θέματα της καθημερινότητας των πολιτών». Προσπάθησε δηλαδή να ωραιοποιήσει τις από του 2010 κατατεθείσες στο Εθνικό Συμβούλιο θέσεις του για χαλαρή ομοσπονδία, με τη νεοφανή θεωρία ότι η μεταβίβαση στα δύο κράτη ορισμένων λειτουργιών (και όχι αρμοδιοτήτων- αντιδιαστέλλοντας έτσι τις δύο αυτές έννοιες), θα καταστήσει το μόρφωμα λειτουργικό.

Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος απεκδύθη της προεκλογικής φουστανέλας και ουδέποτε ενημέρωσε είτε το Εθνικό Συμβούλιο, είτε τον Λαό, γιατί προέβη –χωρίς εξουσιοδότηση – σε αυτή την υπαναχώρηση. Έναντι ποιων είναι δεσμευμένος για τον συμβιβασμό αυτό, ο οποίος ήταν πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς και οδηγεί σε μηδενικό χρόνο στην οριστική διχοτόμησης;

Οι «διορθωτικές» δηλώσεις Αναστασιάδη, όταν μάλιστα δεν υποστηρίζονται από εμπεριστατωμένες μελέτες ειδικών, δεν πείθουν κανένα αντίθετα δημιουργούν πρόσθετα ζητήματα σε ένα κρίσιμο στάδιο διαβουλεύσεων που άρχισαν και συνεχίζουν τα Η.Ε. ενώ οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΔΗΣΥ παραμένουν στο σκοτάδι.

Όσον αφορά την φαιδρή αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών των δύο κρατών, ξεκάθαρα τούτο σημαίνει ότι ΟΥΔΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ. Οι πρόσφυγες που ονειρεύονται να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες με τη λύση του Κυπριακού, προφανώς είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες για τον κύριο Αναστασιάδη. Είναι ξεκάθαρος ότι όσοι μετά τη λύση που προτείνει θελήσουν να επιστρέψουν σε περιοχές που θα ελέγχει το τ/κ κρατίδιο, θα πρέπει να αποδεχθούν διαφορετικές πραγματικότητες στην καθημερινή τους ζωή. Εμείς θέτουμε το ερώτημα: Εάν η καθημερινή ζωή των πολιτών θα είναι διαφορετική, πώς θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες μετά τη λύση στις κατεχόμενες περιουσίες τους;

Όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το Κίνημα Αλληλεγγύη επισημαίνει ότι ο εν λόγω Υπουργός επαναβεβαίωσε το αυτονόητο, σε μια προσπάθειά του να περισώσει ότι μπορεί να περισωθεί και να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Προέδρου. Ειδικά, αναφορικά με την δήλωση του Προέδρου ότι οι Τ/κ δεν πρέπει να αξιώνουν θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, ο ΥΠΕΞ περιορίστηκε να πει ότι οι παράμετροι που θέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εντός του πλαισίου της ΔΔΟ.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη επιμένει σθεναρά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, για αυτό οποιαδήποτε ωραιοποίηση των πραγμάτων δεν πείθει κανένα, αντίθετα περιπλέκει την κατάσταση.

Το όψιμο ενδιαφέρον του Προέδρου για τους νόμιμους πολίτες της Κ.Δ. συνιστά προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών όταν θυσιάστηκαν και θυσιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα τους.