Αλληλεγγύη: Διακομματική ad hoc επιτροπή για αντιμετώπιση της κρίσης

Για Διακομματική ad hoc επιτροπή για αντιμετώπιση της κρίσης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας υγείας του κινήματος Αλληλεγγύη, F.E.B.G.H, τ. πρόεδρος του ιατρικού συμβουλίου Κύπρου, Δρ Γιώργος Ποταμίτης.

Η Αλληλεγγύη διαπιστώνει ότι καθημερινά αυξάνεται δραματικά η έκπτωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΓεΣΥ και η λειτουργικότητα του συστήματος. Λαμβάνουμε βεβαίως υπ’ όψιν τη δραματική κατάσταση που επέφερε η πανδημία αλλά επισημαίνουμε την ανεπάρκεια και την αδράνεια των υπηρεσιών να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία στην αντιμετώπιση της και την κολλώδη εμμονική προσήλωση όσων διαχειρίστηκαν το κλινικό μέρος της πανδημίας σε λαθεμένες επιλογές. Επισημαίνουμε ακόμη το “αλάθητο” των αποφάσεων Υπουργού Υγείας και Επιδημιολόγων.

Εντούτοις, διαπιστώνομε ότι:

1. Η προσπάθεια του ΟΑΥ να περιορίσει τις «καταχρήσεις» με λανθασμένες μεθοδεύσεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής, εις βάρος των ασθενών.

Α. Ο περιορισμός του αριθμού ασθενών που δικαιούται να εξετάσει ο ειδικός ιατρός δεν παρεμποδίσει τις καταχρήσεις από ασυνείδητους ιατρούς αλλά τη σωστή διαχείριση της ασθενείας από τους ευσυνείδητους λειτουργούς του συστήματος.

Β. Δημιουργεί λίστες αναμονής και επικίνδυνες αναβολές εξετάσεων.

Γ. Καταργεί μια βασική αρχή του ΓεΣΥ, την ελεύθερη επιλογή ιατρού. Οι «ιθύνοντες-διαχειριστές» του ΓεΣΥ προφανώς αγνοούν ότι οι πλείστοι ειδικοί ιατροί προ της εφαρμογής του συστήματος, δεν λάμβαναν αμοιβή από τον ασθενή παρά μόνο στην πρώτη επίσκεψη του σ΄ αυτούς. Επομένως τα κίνητρα επανεξέτασης του ασθενούς δεν είναι οικονομικά. Η πρόταση μας είναι να διατηρηθεί η αξιοπρεπής πρακτική της πρώτης αμειβόμενης επίσκεψης και οι δωρεάν επισκέψεις παρακολούθησης, ανάλυσης αποτελεσμάτων, παραλαβής εκθέσεων. Το φαιδρό σύστημα των επισκέψεων 10, 20, 30 και 45 λεπτών, εξαθλιώνει και την ιατρική και τον ιατρό. Τι θα πει ο γιατρός στον ασθενή που έχει την ανάγκη να μιλήσει εκτενώς για το πρόβλημα του; Έληξε το δεκάλεπτο σου;

2. Άθλια είναι και η εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Ουδείς έλεγχος όσον αφορά την προτεραιότητα των επεμβάσεων. Γεμίζουν τα χειρουργεία με κήλες και οι χειρουργοί αναζητούν αίθουσες και χρόνο για να χειρουργήσουν επείγοντα περιστατικά.

3. Ουδείς έλεγχος υπάρχει από τον ΟΑΥ σε αρκετούς προσωπικούς ιατρούς που εγκαταλείπουν τα ιατρεία τους χωρίς να ορίσουν αντικαταστάτη και πηγαίνουν διακοπές.

4. Ειδικοί Ιατροί αφήνονται να υπολειτουργούν εις βάρος του συστήματος ενώ ο ΟΑΥ αρνείται να καθορίσει τις αμοιβές των προσωπικών και ειδικών ιατρών ανάλογα με την απόδοση και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

5. Διαπιστώνομε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια διαφόρων Οργανισμών οικονομικών συμφερόντων να «βάλουν χέρι» στα δημόσια Νοσοκομεία. Άλλωστε υπήρξε και κυβερνητική «διαφήμιση» προσέλκυσης επενδυτών που θα αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία. Πολλά Διευθυντικά στελέχη του ΓεΣΥ γνωρίζουν για τις ενέργειες αυτές. Το ξεκάθαρο μήνυμα μας είναι ότι δεν θέλουμε την κατάρρευση των Κρατικών Νοσοκομείων, ούτε την εκποίηση και τον ευτελισμό τους ως εξευτέλισαν οι κρατούντες τα κυπριακά διαβατήρια,  διότι τούτης θα ακολουθήσει κατάρρευση του όλου συστήματος.

6. Δεν υπάρχει Εθνική Πολιτική Πρωτοκόλλων και έλεγχος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο ασθενή που είναι απόλυτη αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργού Υγείας σε συνεργασία πάντοτε με την Ιατρική κοινότητα. Αντ’ αυτού, αφήνεται ο ΟΑΥ να πειραματίζεται εις βάρος των ασθενών και των Ιατρών που τους υπηρετούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλαπλές στρεβλώσεις και λάθη στον αρχικό σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην διαχείριση του ΓεΣΥ. Όσοι το στηρίζουμε αλλά και ο ΠΙΣ, το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ, ο ΟΚΥΠΥ οφείλουμε  να συμβάλουμε στην βελτίωση του. Για να διασφαλίσουμε ένα ποιοτικό, σύγχρονο σύστημα υγείας προς όφελος των ασθενών. Τα νέα δεδομένα της οικονομίας στην περίοδο της πανδημίας σίγουρα χρειάζονται νέες προσεγγίσεις στην οικονομική πτυχή του συστήματος αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Γι’ αυτό απαιτούμε τη λειτουργία ad hoc διακομματικής επιτροπής προς συζήτηση των προβλημάτων του ΓεΣΥ έξω από την μικροπολιτική σκοπιμότητα της διασύνδεσης τους με τον προϋπολογισμό.