Αλληλεγγύη για Covid-19: Ανεπάρκεια αυτών που διαχειρίζονται τον τομέα της υγείας

Για ανεπάρκεια αυτών που διαχειρίζονται τον τομέα της υγείας κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Η ανακοίνωση:

Όταν επέλασε για πρώτη φορά η πανδημία του Covid-19 στην Κύπρο δεν έγινε σωστή διαχείριση ούτε του ιατρικού προσωπικού, ούτε των νοσοκομείων και το σύστημα υγείας ήρθε αντιμέτωπο με την ενδονοσοκομειακή και η ιατρογενή διασπορά της νόσου. Και ναι μεν η αντιμετώπιση του ιού έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά όλα τα νοσοκομεία αδρανοποίηθηκαν για 3 μήνες με ότι αυτό σημαίνει για τους πολίτες.

Με ορατό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού την τελευταία βδομάδα ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων στην Κύπρο αυξάνεται, δυστυχώς βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος.

Η αποψίλωση ζωτικών και νευραλγικών κλινικών των νοσοκομείων και η στελέχωση κλινικών και τμημάτων ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού, οδηγεί τους εργαζομένους στα τμήματα αυτά να μην κάνουν τίποτα αυτή τη στιγμή, και τους εργαζόμενους στις νευραλγικές κλινικές να καταπονούνται συστηματικά. Οι αρμόδιοι οφείλουν να εξεύρουν τη χρυσή τομή και να προχωρήσουν άμεσα σε πρόσκαιρη ανακατανομή του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια αυτών που διαχειρίζονται τον τομέα της υγείας φαίνεται και από το γεγονός ότι αγοράστηκε έναντι 90 χιλιάδων ευρώ αναλυτής για ανίχνευση του ιού Covid-19 για το ΓΝ Λευκωσίας και ένας ίδιος 30 χιλιάδες για το Μακάριο Νοσοκομείο, ωστόσο κανείς δεν προνόησε να αγοραστούν αντιδραστήρια για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι να παραπέμπονται όλοι οι ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή διότι αυτό κρίνουν οι θεράποντες ιατροί τους, για διαγνωστικό τεστ Covid-19, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ). Τη στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές που αγοράστηκαν στα νοσοκομεία μπορούν να διεκπεραιώσουν την ανάλυση σε 45 λεπτά, ενώ στο ΙΝΓΚ απαιτούνται πέντε ώρες.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι ασθενείς που έρχονται από τις άλλες επαρχίες πρέπει να έρθουν τουλάχιστον δύο φορές για να εισαχθούν στο νοσοκομείο και πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο όταν θα φθάσει η ώρα του χειρουργείου η ανάλυση να έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 72 ωρών και συνεπώς να ακυρώνεται η επέμβαση, ή να ξαναρχίζει η διαδικασία από την αρχή. ΄

Όλα αυτά δείχνουν ότι ουδείς γνωρίζει τι ποιεί στο υπουργείο Υγείας.