Αλληλεγγύη για πυροσβεστικά: Η Κυβέρνηση υπέκυψε στην βρετανοτουρκική πίεση

Η Κυβέρνηση υπέκυψε στην βρετανοτουρκική πίεση: Θα έχουμε πυροσβεστικά αεεροσκάφη αλλά θα είναι ως να μην έχουμε, τόνισε σε γραπτή ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Τι δήλωσε:

Οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης για την στάθμευση των δύο νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών στις Βρετανικές Βάσεις και όχι στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ψευδείς.

Δεν μπορεί σε ένα πολιτικό ζήτημα εκχώρησης κρατικής κυριαρχίας σε στρατιωτικές βάσεις τρίτης χώρας -και δη του διαχρονικού εχθρού των συμφερόντων του κυπριακού Ελληνισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο- η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης να είναι ότι «η απόφαση λήφθηκε με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια και μελέτες εμπειρογνωμόνων, για να βρίσκονται τα αεροσκάφη κοντά στις περιοχές που εκδηλώνονται πυρκαγιές».

Το ότι η απόφαση λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Γεωργίας με το υπουργείο Εξωτερικών –αν αληθεύει, διότι διαψεύστηκε από το ΥΠΕΞ- δείχνει ότι ο ραγιαδισμός δεν έχει εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Τίθενται τα ερωτήματα:

– Η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. επωμιζόμενη το 25% του κόστους εξασφάλισης και συντήρησης των δύο αεροσκαφών τύπου Air Tractor, μέσα από το πρόγραμμα Rescue στο οποίο συμβολή είχε ο Κύπριος Επίτροπος Χρίστος Στυλιανίδης. Ήταν από την αρχή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έρθουν τα αεροσκάφη η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Βρετανούς;

– Γιατί το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε καν ενημέρωση για τις κινήσεις των υπουργείων Γεωργίας και Εξωτερικών;

Στην πραγματικότητα οι κυβερνώντες ενέδωσαν στην τουρκική θέση ότι τα αεροσκάφη πρέπει να σταθμεύουν στις Βάσεις για να επιχειρούν και στα κατεχόμενα.