Αλληλεγγύη: Αφύλακτη η πράσινη γραμμή – Από τα κατεχόμενα οι αιτητές ασύλου

Αφύλακτη η πράσινη γραμμή από την Εθνική Φρουρά και οι μισοί αιτητές ασύλου έρχονται από τα κατεχόμενα, αναφέρει σε ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη:

Η αδυναμία διαχείρισης και αντιμετώπισης της ροής μεταναστών από αφύλακτα σημεία της Πράσινης Γραμμής πλέον αποδεικνύεται και από στοιχεία κυβερνητικών υπηρεσιών.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρουν ότι μόνο πέρυσι από τις 4.582 αιτήσεις ασύλου οι 2.174 υποβλήθηκαν από πρόσωπα που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής. Σχεδόν ένας στους δύο.

Οι περικοπές στην Εθνική Φρουρά, η έλλειψη προσωπικού κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής και η χρήση ομοιωμάτων στρατιωτών, έχουν καταστήσει την ελεύθερη Κύπρο ξέφραγο αμπέλι. Το Κίνημα Αλληλεγγύη έχει πολλάκις αναφερθεί στις σοβαρότατες επιπτώσεις από την αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς. Δυστυχώς εις ώτα μη ακουόντων.

Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση ούτε να ενισχύσει τη φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, ούτε να επιλύσει τα θέματα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης, και της πληρότητας των χώρων κράτησης Αλλοδαπών Μεταναστών.