Αλληλεγγύη: Αναμένουμε λύσεις για όσους ήδη έλαβαν την πρώτη δόση AstraZeneca

Αλληλεγγύη: Αναμένουμε λύσεις για όσους ήδη έλαβαν την πρώτη δόση AstraZeneca

«Αναφορικά με τις νέες εξελίξεις για το εμβόλιο AstraZeneca επισημαίνουμε ότι πάντοτε το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται ουραγός στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν την κατάλληλη στιγμή.

Βεβαίως, καλώς πράττει και αναστέλλει, επί του παρόντος, τη χορήγηση του εμβολίου αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψη του και το τι θα πράξει για όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και για το οποίο ο Υπουργός Υγείας δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις.

Επισημαίνουμε, εκ νέου, ό,τι οι σημερινές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κάθε χώρα είχε το δικαίωμα να επιλέξει το είδος των εμβολίων που επιθυμούσε, αρκεί να μην υπερέβαινε την ποσότητα εκείνη που αναλογούσε στον πληθυσμό της. Δηλαδή η Κύπρος θα μπορούσε να επιλέξει ένα και μοναδικό εμβόλιο αρκεί να μην υπερέβαινε το αναλογούν στον πληθυσμό της ποσοστό.

Αυτό όχι μόνο δεν το έπραξε το Υπουργείο αλλά και ψευδόμενο δήλωσε ότι παίρνουμε ότι μας χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και παρόλες τις επισημάνσεις μας για την αρχή της επικουρικότητας επέμεναν στη λαθεμένη αυτή θέση.

Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα όλα αυτά να οφείλονται σε «πολέμους» των εταιρειών μεταξύ τους για το ποιο εμβόλιο θα εξασφαλίσει περισσότερες πωλήσεις και ενδεχομένως να αφορά και τις «μίζες» που χορηγούνται από κάθε εταιρεία. Ας έχουμε υπόψη μας ότι το CDU της Γερμανίας κατέρρευσε στις εκλογές για τις κατηγορίες εναντίον αξιωματούχων του και Υπουργών αναφορικά με χρηματισμό ως προς τις προμήθειες αναλωσίμων για τον Covid 19.»