Αλλαγή ονομασίας Αντιναρκωτικού Συμβουλίου με πρόταση νόμου

Η πρόταση νόμου που προνοεί για τη μετονομασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου σχετικά με την Πρόληψη της Χρήσης και Διάδοσης Ναρκωτικών και άλλων Εξαρτησιογόνων Ουσιών, ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πέραν από τη σημασία που έχει η αλλαγή της ονομασίας του Οργανισμού, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας διευρύνει το πεδίο αρμοδιοτήτων του, έτσι ώστε να περιλαμβάνει τις εξαρτήσεις τόσο στις παράνομες όσο και στις νόμιμες ουσίες, αλλά και την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με την προώθηση μίας πιο σφαιρικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχει παραχθεί τεράστιο έργο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών. Με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας θεωρούμε ότι η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων θα συνεχίσει να τυγχάνει της στήριξης της Πολιτείας, για να μπορεί να συνεχίσει αυτή την πορεία, ως το ανώτατο Σώμα για χάραξη της πολιτικής στα θέματα εξαρτήσεων.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων παραμένει ο άνθρωπος και η συνέχιση της κατάρριψης του στίγματος στην κυπριακή κοινωνία, έτσι που το φαινόμενο «χρήση και εξάρτηση» να πάψει να θεωρείται πρόβλημα εγκληματικότητας και να μεταφερθεί στη σφαίρα της δημόσιας υγείας.