Αλλαγή ατζέντας με το ρίσκο της ιθαγένειας – Τριγμοί στην τρικομματική κυβέρνηση

Ο Σαμαράς «παγώνει» τη χορήγηση ιθαγένειας και βάζει φωτιές στην τρικομματική του κυβέρνηση. Άγνωστο μέχρι που θα φτάσουν οι έντονες αντιδράσεις από τον Βενιζέλο.

Παρά το γεγονός ότι οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν έντονα όταν το Μαξίμου πριν ακόμη δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Ραγκούση έσπευσε να προαναγγείλει την τροποποίησή του, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει ένα βήμα παραπάνω και με εντολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου «παγώνει» όλες τις διαδικασίες για τη χορήγηση ιθαγένειας ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης της απόφασης.

Αυτή η απόφαση προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν ήδη αντιδράσει στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να κλείσει το θέμα με διαδικασίες εξπρές.

Τώρα όμως η υπόθεση αυτή παίρνει διαφορετική τροπή αφού ήδη η Ιπποκράτους προχώρησε σε σκληρές διαρροές μιλώντας για «παράνομη απόφαση που υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας».

Είναι η πιο σκληρή μέχρι τώρα διαρροή που έχει γίνει εκ μέρους των συνεργατών του κ. Βενιζέλου και όπως όλα δείχνουν το κλίμα στην Αθήνα θα παραμείνει τεταμένο το επόμενο διάστημα δίνοντας έτσι ένα μεγάλο πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης στον Αλέξη Τσίπρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε καμία επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση στα όσα διέρρευσαν από το ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως στο θέμα της ιθαγένειας ο κ. Σαμαράς είναι απόλυτος και δεν πρόκειται να κάνει πίσω καθώς με αυτόν τον τρόπο εκτιμά ότι θα ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής του επιρροής μέσα σε συνθήκες απόλυτης πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον παράγοντα Χρυσή Αυγή να έχει ήδη κάνει άνω κάτω το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία επίδειξη δύναμης του κ. Σαμαρά σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την κυβέρνησή του. Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα φεύγοντας από τη θεματολογία των μέτρων και της δόσης, με μία κίνηση που ενέχει ρίσκο αφού ουδείς μπορεί να προδικάσει το μέχρι που θα φτάσουν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. για το συγκεκριμένο θέμα.

Η χθεσινή κίνηση του κ. Σαμαρά πάντως δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο θέμα της ιθαγένειας παρά τις όποιες προειδοποιητικές βολές από το ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτήτως του τι θα γίνει όταν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα νέο νομοθέτημα το οποίο θα επιχειρήσει να περάσει από τη βουλή με τις ψήφους των δυο κυβερνητικών εταίρων και με τον κίνδυνο να στηριχθεί ενδεχομένως και από την Χρυσή Αυγή.