Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την υιοθεσία

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, αποφάσισε να προωθήσει αλλαγές στο νομοσχέδιο που έχει ενώπιόν της για τον εκσυγχρονισμό του νόμου για την υιοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος νόμος θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά δικαιώματα των παιδιών και η πολιτεία θα είναι σε θέση να τον εφαρμόσει.

Σε τοποθέτησή της ύστερα από δημόσια διαβούλευση που οργανώθηκε χθες στη Λευκωσία, κατά την οποία άκουσε τις θέσεις που εξέφρασαν θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς, ενδιαφερόμενες οργανώσεις και ακαδημαϊκοί, η κ. Αιμιλιανίδου επεσήμανε ότι το ζήτημα της υιοθεσίας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Όπως είπε, το ερώτημα δεν είναι να συνταχθεί μια ιδεατή νομοθεσία για την οποία, όταν ρώτησε κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη, η απάντηση ήταν αρνητική.

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι έχει διαμορφώσει την κατηγορηματική θέση ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το παιδί και τα δικαιώματά του θα πρέπει να λαμβάνονται από μια ομάδα με πολλά στελέχη και πολλές ειδικότητες, και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε αφενός η πολιτεία να ελέγχει αποτελεσματικά τη διαδικασία, και αφετέρου τα παιδιά να βρίσκουν ανάδοχες οικογένειες και να μην μένουν σε ιδρύματα έως τα δεκαοκτώ τους.

Για αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωμα της πρωτοβουλίας για υιοθεσία και σε ενδιαφερόμενους γονείς και όχι μόνο από το κράτος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ακράδαντα τόσο στο δικαίωμα του παιδιού όσο και στο δικαίωμα του γονέα για υιοθεσία.