Αλλαγές από σήμερα στο safe pass όσων νοσούν – Αλλαγή στο CovSCAN

Αλλαγές από σήμερα στο safe pass όσων νοσούν το οποίο και μπαίνει προσωρινά στον πάγο, κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους, με σκοπό να αποφεύγονται περιπτώσεις όπου ασθενείς “σπάνε” την καραντίνα τους και διακινούνται ανενόχλητοι, διασπείροντας τον ιό.

Σε δηλώσεις χθες ο υφυπουργός καινοτομίας εξήγησε πως η πλατφόρμα CovPass θα είναι συνδεδεμένη με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ώστε να ακυρώνεται το SafePass όσων διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

«Όταν ο πολίτης αποφασίσει να διακινηθεί είτε να πάει στο σούπερμάρκετ, είτε στο περίπτερο ή οπουδήποτε αλλού, το CovSCAN θα παρουσιάζεται ως μη έγκυρο με κόκκινη ένδειξη. Δεν θα γνωρίζει ο λειτουργός αν είναι κρούσμα ή όχι για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων», ανέφερε μιλώντας στο Omega o Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει χρονικό ορίζοντα τερματισμού

«Τα άτομα αυτά δεν θα μπορούν να εκδώσουν νέο πιστοποιητικό πριν από την αποδέσμευση τους από την καραντίνα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Κόκκινος.

Στο παρόν στάδιο η εφαρμογή αυτή αφορά τις εγχώριες μετακινήσεις, ενώ γίνονται ασκήσεις επί χάρτου ώστε αυτό να λειτουργεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως ανέφερε και σε άλλες χώρες παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.