Αλλάζει το κλίμα

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο ζεστοί μήνες για το νομό Τρικάλων, ενώ οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος εμφανίζουν τη μεγαλύτερη απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία, όπως προκύπτει από στοιχεία του αυτόματου Ακτινο- Μετεωρολογικού Σταθμού “Θεσσαλία” στον Κλοκωτό Τρικάλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναικό πρακτορείο, η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία για το 2012 καταγράφηκε τον Ιούλιο, με 42,6 βαθμούς και τον Αύγουστο με 41 βαθμούς! Επίσης ζεστός ήταν και ο μήνας Ιούνιος με απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία 39,5 βαθμούς. Η απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2012 με -6,9 βαθμούς και τον Φεβρουάριο με -2,2, βαθμούς. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, και τον Μάρτιο έχει καταγραφεί απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία στους -1,2 βαθμούς.

Ο μήνας με τις περισσότερες ημέρες βροχής- με καταγραφόμενο ύψος βροχής μεγαλύτερο από 1 mm -είναι ο μήνας Φεβρουάριος με 13 συνολικά μέρες. Ακολουθεί ο Δεκέμβριος με 10 ημέρες και ο Απρίλιος με 9 ημέρες. Επίσης, οι μήνες Μάιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Οκτώβριος δεν διαθέτουν καμία ημέρα που να έχει καταγραφεί βροχή μεγαλύτερη από 1 mm.

Συνολικά στον νομό Τρικάλων, στη θέση του Κλοκωτού, έχουν καταγραφεί 50 ημέρες με ποσότητα βροχής μεγαλύτερη από 1 mm, ενώ η συνολική ετήσια ποσότητα βροχής κατά το 2012 ανήλθε στα 538 mm.

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη μέση σχετική υγρασία είναι ο μήνας Δεκέμβριος με 79% και ακολουθεί ο Νοέμβριος με 78%. Συνολικά ο νομός Τρικάλων, στη θέση του Κλοκωτού, για όλο το έτος εμφανίζει 55% μέση σχετική υγρασία.