Αλλάζει ο χάρτης της ψυχικής υγείας στην Κύπρο – Σύγχρονα θεραπευτικά μέσα

Η προσέγγιση ανθρωπιάς στους ψυχικά ασθενείς έχει αλλάξει  το χάρτη της ψυχικής υγείας στην Κύπρο. Οι μέθοδοι του εγκλεισμού κοντεύουν να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν και με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, γίνεται βαθμιαία μετάβαση στην παροχή υπηρεσιών και στην περίθαλψη των ασθενών μέσα στην ίδια την κοινότητα, χωρίς να απομακρύνονται από το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται και με την ενεργητική συμμετοχή της κοινότητας.

Η υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου έδωσε στοιχεία. Το 1990 υπήρχαν 584 ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ενώ, το 2012 ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε στους 97.

Το 1990 ο αριθμός των κλινών του Νοσοκομείου ήταν 790, το 2012 ήταν 144.

Από τους 21 θαλάμους νοσηλείας το 1990, το 2012 ήταν επτά.

Η διαδικασία αυτής της μεταρρύθμισης, συνέχισε, είναι ασφαλώς πολύπλοκη και δύσκολη και μπορεί να γίνει μόνο με βαθμιαία συρρίκνωση της νοσηλείας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, την ταυτόχρονη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών περίθαλψης, τη σωστή κατανομή των πόρων, την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση της κοινότητας ώστε να αποδεχθεί τις νέες πρακτικές και κυρίως να ξεπεράσει την προκατάληψη και το στίγμα και να αποδεχθεί στους κόλπους της τον ψυχικά πάσχοντα.  Εξαιρετικής σημασίας, πρόσθεσε, είναι βεβαίως η εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού, το οποίο να διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των νέων πρακτικών.

Η κ. Αγρότου ανέφερε ότι στις εναλλακτικές μορφές περίθαλψης περιλαμβάνονται οι μονάδες νοσηλείας στα Γενικά Νοσοκομεία, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, τα Κέντρα Ημέρας, οι Μονάδες Εργασιακής Αποκατάστασης κλπ.