Αλλάζει ο χάρτης της υγείας από 1η Ιουνίου…

Ριζικές αλλαγές τίθενται σε εφαρμογή στον χώρο της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Από την 1η Ιουνίου αλλάζει ο χάρτης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και,  εισάγονται νέα, αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια. Οι νέες ρυθμίσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα τίθενται σε εφαρμογή μετά από έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής , των έξι μνημονιακών νομοσχεδίων για τον τομέα της Υγείας.

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών η Λαιμητόμος.com δημοσιεύει σήμερα τις σημαντικότερες αλλαγές στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

– 30% αύξηση σε όλα τα νοσήλια

– 10 ευρώ τέλος για τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών

– 0,5 ευρώ ανά φάρμακο σε συνταγή με οροφή τα 10 ευρώ

– 0,5 ευρώ ανά ανάλυση

– αυξήσεις στα τέλη εγγραφής τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους μη δικαιούχους.

Επιβάλλεται επίσης τέλος 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών.

Ακόμα, το ανώτατο ποσό που καθορίζεται ως εισοδηματικό κριτήριο για ένα άτομο ανέρχεται στις €15.400.

Ακόμα, για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να έχει, τουλάχιστον, τρία χρόνια εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και φορολογική δήλωση του αμέσως προηγούμενου έτους.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές αφορούν στα ακόλουθα:

Δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης

Επιγραμματικά αναφέρω ότι τα εισοδηματικά κριτήρια πλέον καθορίζονται στις €15.400 για άτομο χωρίς εξαρτώμενους. Από εκεί και πέρα για διμελή οικογένεια φθάνουν τις €30.750 και για οικογένειες με περισσότερα μέλη το ποσόν αυξάνεται κατά €1.700 ανά τέκνο.

Έχει τροποποιηθεί και ο όρος «εξαρτώμενος» ώστε να περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας μέχρι και 21 ετών, ή παιδιά που είναι πλήρως εξαρτώμενα από τους γονείς τους.

Δικαίωμα στα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν γύρω στις 200.000 πολίτες, καθώς επιβλήθηκε συνεισφορά της τάξης του 1.5% επί του μισθού όλων των δημόσιων υπαλλήλων. Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες τους θα εξακολουθούν να δικαιούνται περίθαλψης. Παράλληλα, λήφθηκε πρόνοια για τις χιλιάδες πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες οι οποίες βάσει κριτηρίων σε μεγάλο αριθμό θα μείνουν εκτός δωρεάν περίθαλψης. Γι’ αυτές τις δύο ομάδες οικογενειών θα μπορεί να ισχύσει σε εθελοντική βάση η συνεισφορά 1.5%, το οποίο θα καταβάλλουν και οι δημόσιο υπάλληλοι.

Με απλά λόγια οι πολύτεκνες και οι πενταμελείς οικογένειες θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να καταβάλλουν το 1.5% του συνολικού εισοδήματος τους και να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται πλήρως από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Φάρμακα, αναλύσεις και άλλα τέλη

Η πολυφαρμακία είναι ένα από τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τους Κύπριους ασθενείς. Γι’ αυτό άλλωστε και η έρευνα του Υπουργείου Υγείας έχει καταδείξει ότι οι ιατρικές συνταγές είναι πολύ ή ακόμη πάρα πολύ βαρυφορτωμένες με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να οδηγούμαστε και στις σπατάλες.

Για να κτυπήσουν αυτές τις σπατάλες και παράλληλα να εξοικονομηθούν αρκετά εκατομμυρίων ευρώ, κρατήθηκε η πρόνοια του νομοσχεδίου που είχε ετοιμαστεί τον περασμένο Νοέμβριο με βάση την οποία κατά τη χορήγηση των φαρμάκων σε εξωτερικούς δικαιούχους ασθενείς θα καταβάλλεται το ποσό των €0.50 ανά φάρμακο με μέγιστη δυνατή χρέωση τα δέκα ευρώ ανά συνταγή.

Το ίδιο θα ισχύσει και για κάθε κλινική ή εργαστηριακή εξέταση. Δηλαδή, €0.50 ανά εξέταση με οροφή τα €10.

Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών

Τόσο για σκοπούς Μνημονίου όσο και για σκοπούς τερματισμού της κατάχρησης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) καθορίστηκε ως τέλος για κάθε ασθενή, πλην των ληπτών δημοσίου βοηθήματος, το ποσόν των €10.  Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα στοιχεία των κρατικών νοσοκομείων το 60% περίπου των ασθενών που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ αποδεδειγμένα δεν αποτελούν επείγοντα περιστατικά.

Πρέπει να αναφέρω ότι από τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων εξοικονομούνται γύρω στα €30 εκατομμύρια. Άλλα €30 εκατομμύρια, τουλάχιστον, υπολογίζετε ότι θα εξοικονομηθούν από τις αυξήσεις στα υφιστάμενα τέλη και την επιβολή νέων τελών.

Μέτρα προστασίας των μη δικαιούχων

Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση δεν χτυπά μόνο τους χαμηλά αμειβόμενους αλλά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, έγινε εφικτή η παραμονή στη νομοθεσία προνοιών που προστατεύουν τους μη δικαιούχους δωρεάν περίθαλψης αλλά και την εισαγωγή νέων προνοιών οι οποίες επίσης θα διευκολύνουν την ομάδα των πολιτών που μένουν εκτός εισοδηματικών κριτηρίων.

Με βάση αυτή την αρχή, οι μη δικαιούχοι ασθενείς που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσηλευτήρια θα καταβάλλουν τέλη όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Τα τέλη αυτά θα είναι κατά 30% ψηλότερα σε σχέση με σήμερα. Ωστόσο, η χρέωση αυτή θα έχει κάποια οροφή η οποία καθορίζεται σύμφωνα με τα εισοδήματα κάθε οικογένειας.

Δηλαδή, εάν ένας πολίτης που δεν είναι δικαιούχος δωρεάν περίθαλψης νοσηλευθεί σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο, θα πληρώσει τα τέλη που προνοεί η νομοθεσία αλλά μέχρι σε ένα συγκεκριμένο ποσόν, έστω και αν η περίθαλψη της οποίας έτυχε κόστισε κατά πολύ περισσότερο.

Οι οροφές, ανάλογα με τα εισοδήματα για τους μη δικαιούχους, καθορίζονται από τη νομοθεσία και με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή θα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις/τέλη των κρατικών νοσοκομείων.