Αλλάζει ο νόμος για τους αλλοδαπούς που “δηλώνουν” ανήλικοι

Οι ιατροδικαστές θα «βλέπουν» την ηλικία αλλοδαπών δραστών που δηλώνουν ανήλικοι

Ήταν Ιούλιος του 2012 όταν αποκαλύπτονταν το στυγερό έγκλημα βάναυσης κακοποίησης της 15χρονης Μυρτούς από έναν νεαρό Πακιστανό στην Πάρο. Ο νεαρός άνδρας, όταν πια οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στα ίχνη του και εκείνος ομολόγησε το έγκλημα του, δήλωσε ανήλικος. Γνώριζε ότι μόνο έτσι μπορεί να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα τον δίκαζε για τις αποτρόπαιες πράξεις του, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό της νεαρής κοπέλας από τα χτυπήματα του στα βράχια της παραλίας «Χρυσή Ακτή» στην Πάρο.

Σήμερα, περίπου έξι μήνες μετά το τραγικό περιστατικό το υπουργείο Δικαιοσύνης, προωθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, σύμφωνα με την οποία η ηλικία αλλοδαπών που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και δηλώνουν ανήλικοι – εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι έχουν δεν έχουν απολέσει τα επίσημα έγγραφά τους – θα εξακριβώνεται μόνο από ιατροδικαστές .

Σύμφωνα με την τροπολογία, την οποία είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, όταν οι δικαστικές αρχές ή οι προανακριτικοί υπάλληλοι που ερευνούν τέτοιου είδους υποθέσεις έχουν αμφιβολία για την ηλικία του δράστη, θα εξουσιοδοτούν ιατροδικαστές προκειμένου εκείνοι να την διακριβώσουν με επιστημονικό τρόπο.

Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση είναι «να εκπληρώνεται ο σκοπός της ποινικοσωφρονιστικής μεταχείρισης και να μην παραβιάζεται το αίσθημα δικαίου από την τυχόν αναληθή δήλωση ηλικίας των κατηγορουμένων, που στερούνται ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων».