Αλήθειες και μύθοι για την ελευθεροποίηση του ωραρίου

Το επωφελές για τους μεγάλους δεν είναι απαραίτητα επωφελές για την οικονομία και τον τόπο

*Του Ανδρέα Θεοδούλου

Με πρόσφατο άρθρο του, γνωστός επιχειρηματίας μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο, χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης να ελευθεροποιήσει –διά της πλαγίας οδού– το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ζητώντας μάλιστα επέκταση του μέτρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η αγορά λιανικού εμπορίου έχει ενισχυθεί» και ότι «μεγάλος αριθμός άνεργων συμπατριωτών μας εργοδοτήθηκαν για κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών που δημιουργήθηκαν».

Τα όσα καταγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο είναι η μια όψη του νομίσματος, την οποία βλέπουν μυωπικά και συμφεροντολογικά οι ελάχιστοι μεγάλοι της αγοράς που ευνοήθηκαν και εξυπηρετήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο. Η άλλη όψη του νομίσματος, την οποία ασφαλώς οφείλουν να δουν οι Κυβερνώντες, είναι οι δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καταρρέουν και οι εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται, ως αποτέλεσμα των αποφάσεών τους.

Εμείς, που βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της συγκεκριμένης, βεβιασμένης και χωρίς οποιαδήποτε μελέτη επιπτώσεων, ενέργειας της κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι τυχόν χρονική επέκταση του μέτρου, θα ήταν καταστροφική για τις χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Ποιες είναι οι πραγματικότητες που προσποιούνται πως δεν βλέπουν οι μεγάλοι της αγοράς, επιχειρώντας να παραπλανήσουν την Κυβέρνηση:

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012 σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας κατά 42,8%. Από τους 14.517 νέους ανέργους οι 2.882 προέρχονται από τον τομέα του εμπορίου).

Μόνο στο δικό μας κλάδο (περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης) τους τελευταίους δύο μήνες έβαλαν λουκέτο γύρω στις 70 επιχειρήσεις, στέλνοντας στην ανεργία περισσότερους από 200 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Παρόμοια κατάσταση είμαστε βέβαιοι ότι επικρατεί και στους άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου (φούρνους, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης κ.α.).

Η υποτιθέμενη εργοδότηση 460 ανέργων για κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που προέκυψαν είναι μύθος και κοροϊδία, αφού μιλάμε για προσλήψεις ελαχίστων ωρών της εβδομάδα, οι οποίες αναλογούν μόλις σε 50 με 60 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Μέσα σε διάστημα μόνο δύο μηνών που εφαρμόστηκε το μέτρο, καταχωρήθηκε ποινική δίωξη για 11 υποθέσεις παραβίασης βασικών εργασιακών όρων και ρυθμίσεων σε βάρος εργαζομένων.

Όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες εκθέσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου συνεχίζει να μειώνεται, παρά την επέκταση του ωραρίου.

Σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα, που διενήργησε η RAI Consultants τον Ιούλιο του 2013, το καλάθι της νοικοκυράς μειώθηκε κατά το ήμισυ ανά επίσκεψη και αναμένεται ότι θα σημειωθεί περαιτέρω συρρίκνωσή του στους επόμενους μήνες.

Τελικά, το μόνο που πέτυχε το συγκεκριμένο μέτρο ήταν να αφαιρέσει εργασία από τους μικρούς παίκτες της αγοράς και να την προσφέρει στους 4-5 μεγάλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αρκετές υπεραγορές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών Κύπρου, λόγω της απόφασής του να στηρίξει το νέο ωράριο πλήττοντας τα συμφέροντα της πλειονότητας των μελών του.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το κράτος για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της ανεργίας. Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, και προειδοποιούμε ότι σε περίπτωση επέκτασης του μέτρου, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και θα βάλουν λουκέτο ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις, οι οποίες θα ξεπερνούν κατά πολύ τις όσες θέσεις εργασίας διακηρύσσουν ότι θα δημιουργηθούν οι λίγοι που επωφελούνται από το μέτρο. Στο κράτος εναπόκειται να χαράξει τις πολιτικές εκείνες, που θα προστατεύουν όλες τις επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, είτε φούρνοι, περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, διασφαλίζοντας την εμπορική τους ταυτότητα και την επιβίωσή τους. Γιατί, το επωφελές για τους λίγους δεν είναι απαραίτητα επωφελές και για τον τόπο.

*Ο Ανδρέας Θεοδούλου είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε.)