“Ακυβέρνητο σκάφος» η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας

Όψη «ακυβέρνητου σκάφους» παρουσιάζει η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, πρόσθεσε πως πρέπει να δοθούν μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα αφού ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και είναι όλοι αρχηγοί, σημειώνοντας πως θα γίνουν μεταθέσεις, θα αλλάξουν πρόσωπα και θα γίνει αναδιοργάνωση.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι στη Λάρνακα υπάρχει μια βιομηχανία σε σχέση με την πώληση τουρκοκυπριακών περιουσιών στην οποία εμπλέκονται δικηγόροι και υπάλληλοι του δημοσίου, ενώ ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται, ορισμένοι θα διωχθούν ποινικά ενώ μέσα από πειθαρχική δίωξη κάποιοι υπάλληλοι θα χάσουν και τη δουλειά τους.

Πρόσθεσε πως «αυτό δεν έχει να κάνει τίποτε απολύτως με την αναπληρώτρια Επαρχο Ελευθερία Σιέπη, η οποία δεν ευθύνεται. Όπως είναι το σύστημα κάθε 3 – 4 μήνες αλλάζει ο αναπληρωτής Επαρχος με αποτέλεσμα η Επαρχιακή Διοίκηση να παρουσιάζει όψη ακυβέρνητου σκάφους.

Κληθείς να αναφέρει τι εννοεί λέγοντας «ακυβέρνητο σκάφος» ο Υπουργός εξήγησε πως «είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν δουλεύει το σύστημα εδώ και επαναλαμβάνω ότι δεν έχει να κάνει τίποτε με την κ. Σιέπη η οποία πηγαινοέρχεται από τη Λευκωσία στη Λάρνακα όπως και ο κάθε άλλος αναπληρωτής που διορίζεται. Πρέπει να δοθούν μόνιμες λύσεις.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί το σύστημα των 4 μηνών για τους αναπληρωτές Επάρχους ο κ. Χάσικος απάντησε «όχι. Ο επόμενος αναπληρωτής δεν θα είναι για τέσσερις μήνες εάν θα μείνουμε στους αναπληρωτές. Εάν η Βουλή αποδεσμεύσει κονδύλια έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε διορισμό μόνιμου Επάρχου θα πάμε στο μόνιμο. Αλλά το σύστημα των αναπληρωτών 3 μήνες, 4 μήνες δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, ο κ. Χάσικος είπε πως «δεν το θέτω έτσι εγώ. Ο κ. Συλικιώτης ήταν ο κηδεμόνας διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Εδώ στη πόλη σας υπάρχει μια βιομηχανία σε σχέση με την πώληση τουρκοκυπριακών περιουσιών, εμπλέκονται δικηγόροι, εμπλέκονται υπάλληλοι του δημοσίου, συγγενείς μεταξύ τους και γίνεται μια έρευνα».

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον ανάλογα με το πόρισμα της έρευνας το Υπουργείο θα κινηθεί και νομικά, ο κ. Χάσικος απάντησε πως «όσο μπορεί ο νόμος να το τσιμπήσει και ποινικά να είστε βέβαιοι ότι θα διωχθούν και ποινικά. Εάν στο τέλος λόγω του ότι επικρατεί σιωπή των αμνών μέσα στους χώρους, ο συνάδελφος του συνάδελφου και ούτω καθεξής, εάν δεν καταφέρουμε να οδηγήσουμε κάποιους και ποινικά στο Δικαστήριο, είμαι υπερβέβαιος ότι κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα από πειθαρχική δίωξη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν διεξάγεται έρευνα εις βάρος του, ο Υπουργός σημείωσε πως «ο κ. Συλικιώτης σήμερα δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, ο κ. Συλικιώτης σήμερα είναι ένας πολίτης, υπάλληλος του ΑΚΕΛ. Δεν είναι ο Συλικιώτης, γιατί το επικεντρώνετε στον Συλικιώτη, ήταν πρώην Υπουργός, αλλά όλα αυτά τα έκαμναν λειτουργοί, υπάλληλοι του Υπουργείου, είτε κτηματολόγιο, είτε τουρκοκυπριακά,  είτε άλλως πως. Δεν θα ασχολούμαι με τον κ. Συλικιώτη που σήμερα είναι πολίτης, τότε που ήταν ο ίδιος (Υπουργός) άλλου παπά ευαγγέλιο, είναι θέμα δικό του» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Υπουργός έχει τρόπους ελέγχου των διαφόρων υπηρεσιών του Υπουργείου, δηλαδή κτηματολόγιο και άλλα, ο Σωκράτης Χάσικος απάντησε πως «σ’ ό,τι αφορά τον κ. Συλικιώτη θα ερευνηθεί μέσα στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό ερευνητικής επιτροπής και εκεί θα διαφανεί κατά πόσον είχε ή δεν είχε οποιαδήποτε ευθύνη».

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε τέλος αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζει οτιδήποτε αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας ότι για την κλειστή περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων έχει μαζέψει 450 υποθέσεις και άρα κάτι «παίζεται» με το θέμα της Αμμοχώστου.