Ακρωτήρι: Τα Tornado συνεχίζουν τις πτήσεις

Συνεχίζουν από το πρωί του Σαββάτου να απογειώνονται μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι.

Τα αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το Ιράκ, φέροντας πλέον τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους. Είχε προηγηθεί η έγκριση της αναβάθμισης των επιχειρήσεών τους από τους Βρετανούς βουλευτές την Παρασκευή.

Αποστολή τους είναι κατ’ αρχάς η αναγνώριση στόχων του Ισλαμικού Κράτους, αν και οι χειριστές έχουν πλέον την εξουσιοδότηση να ανοίξουν πυρ κατά στόχων των τζιχαντιστών εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.

Τα Tornado απογειώνονται κατά ζεύγος, συνοδευόμενα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Voyager.

Στις πρώτες τέσσερις επιχειρήσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο τα αεροσκάφη επέστρεψαν στο Ακρωτήρι χωρίς να έχουν επιτεθεί κατά στόχων. Η τέταρτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν κατά τις αναγνωριστικές τους πτήσεις τα Tornado είναι «ανεκτίμητες» για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών στο έδαφος του Ιράκ. Ο δε Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον έχει προαναγγείλει καθημερινές πτήσεις από την Κύπρο.