Ακρωτήρι: Άρχισαν οι πτήσεις οπλισμένων Tornado

Μετά από την έγκριση που έδωσε η Βουλή των Κοινοτήτων χθες, είναι πλέον γεγονός οι πρώτες πτήσεις βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών από τη βάση στο Ακρωτήρι για συμμετοχή σε επιχείρηση πάνω από το Ιράκ.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την απογείωση αεροσκαφών τύπου Tornado, ενώ εκπρόσωπος δήλωσε ότι «είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικό ρόλο όταν αναγνωριστούν κατάλληλοι στόχοι».

Πρόσθεσε πως για λόγους ασφαλείας δεν θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις κινήσεις των αεροσκαφών από την Κύπρο, ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίηση του Υπουργείου Άμυνας για την ταχεία αντίδραση των αεροσκαφών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο αεροσκάφη τύπου Tornado και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Voyager απογειώθηκαν από την Κύπρο στις 10.30 το πρωί .

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της αποστολής του δεν έχουν γίνει γνωστές. Βρετανικές πηγές αναφέρουν πως φαίνεται ότι πρόκειται για επιχείρηση αναγνώρισης στόχων, ωστόσο τα αεροσκάφη για πρώτη φορά είναι οπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, έτοιμα να επιτεθούν εφόσον κριθεί σκόπιμο.