Ακριβότερο το καλάθι του κρατικού νοικοκυριού!

Τι θα πληρώσει επιπλέον ο φορολογούμενος νοικοκύρης…

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 345.1 εκατομμύρια ευρώ στάλθηκε στην Βουλή από την Εκτελεστική Εξουσία, λόγω των αυξανόμενου κόστους λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Το επιπρόσθετο αυτό κόστος, βεβαίως καλείται να το επωμιστεί και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης που είναι ο ίδιος πολίτης δυσκολεύεται να επιβιώσει και να ανταποκριθεί στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις του νοικοκυριού του.

Συγκεκριμένα από τα 345,1 εκατομμύρια ευρώ τα 150 εκ δαπανούνται για την αυξημένη εισφορά στο ΓεΣΥ,  93,5 εκ για αυξημένη εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 30 εκ για αυξημένη τιμή χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα κυβερνητικά κτήρια και 26, 3 εκ για αγορά ύδατος για την λειτουργία αφαλατώσεων.

Ας τα δούμε κάποια από αυτά….

150 εκατομμύρια επιπλέον για το ΓεΣΥ. Μεγάλο επίτευγμα η δημιουργία του ΓεΣΥ για τον τόπο μας. Φαίνεται όμως σύμφωνα και με δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς σε συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, πως κάποιοι καταχράστηκαν το σχέδιο. Ευελπιστώ πως στο μέλλον, θα διαφυλάξουμε το Σχέδιο και παράλληλα την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. Η κάθε κατάχρηση ή από γιατρούς, ή από νοσηλευτήρια ή ακόμα και από τους απλούς πολίτες θα πρέπει να τερματιστεί εάν θέλουμε αυτό το Σχέδιο να έχει μια συνέχεια ως κρατικός φορέας. Σε άλλη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος για ιδιωτικοποιήσεις, γεγονός το οποίο απεύχομαι για τους προφανείς λόγους που αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης.

30 εκατομμύρια επιπλέον για τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε κυβερνητικά κτήρια. Πέραν του γεγονότος ότι η Εκτελεστική Εξουσία ολιγωρεί για την ενίσχυση των ΑΠΕ,  πέραν του γεγονότος ότι τα νοικοκυριά δεινοπαθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία οικονομικά βάρη και δη των υψηλών λογαριασμών, πέραν του γεγονότος ότι ο μέσος πολίτης προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες του για αναγκαία αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, τις μετακινήσεις και την κατανάλωση καυσίμων, ακόμα και τα ψώνια του, έχουμε μια κρατική μηχανή που εργάζεται με σπατάλη. Ε, αυτή την σπατάλη καλούμαστε όλοι να πληρώνουμε σήμερα.

Εάν επισκεφθείτε την οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, θα παρατηρήσετε ότι όλα τα φώτα είναι ανοιχτά. Θα παρατηρήσετε να γίνεται ασύστολα σπατάλη, ηλεκτρικού ρεύματος, γραφικής ύλης και καυσίμων. Σπατάλη ατέλειωτη…… αλλά, αφού «έννεν που την που την πούγκα μας, εν μας κόφτει»

Γιώργος Ηλιάδης,

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής,

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών