Ακιντζί: Στόχος η λύση

Ο Τ/κ ηγέτης,  Μουσταφά Ακιντζί κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της σημερινής, πρώτης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, λέγοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να λησμονείται η ανάγκη για μια συνολική λύση.

Σήμερα έκαναν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης, δήλωσε.

Είπε ότι παρέλαβε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο για αριθμό ναρκοπεδίων, ενώ πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε την κατάργηση της υποχρέωσης για συμπλήρωση του εγγράφου – της λεγόμενης βίζας – στα οδοφράγματα για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Όπως είπε, πολλοί Ε/κ απέφευγαν να περάσουν στον βορρά – κατά την έκφρασή του – εξαιτίας της «βίζας», ενώ τώρα αυτή η δυσκολία έχει αρθεί, είπε. Ευχήθηκε παράλληλα να ενταθούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τη σύσταση επιτροπής για τον πολιτισμό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκαν άλλα ΜΟΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι συζήτησαν και για άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς σε κάποια πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία.

Παρόλα αυτά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πέραν των κοινωνικών επαφών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των ΜΟΕ, «δεν πρέπει να λησμονείται η ανάγκη για μια συνολική λύση», που είναι και το κύριο σημείο.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε εξάλλου στην μεγαλύτερη εμπλοκή των δυο ηγετών στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αρχίζοντας από σήμερα, οι δύο διαπραγματευτές θα συναντώνται συχνότερα, για την απαραίτητη προετοιμασία ενόψει της επόμενης συνάντησης, στις 28 Μαΐου.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης στην Κύπρο, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου» είπε, προσθέτοντας ότι θα εργαστούν προς αυτό το συντομότερο δυνατό.

Συνέχισε λέγοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί να χαθεί χρόνος και είπε ότι αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, επικρατεί η αντίληψη ότι η διαδικασία θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, προς όφελος των δύο πλευρών.

Αναφερόμενος τέλος στην κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, στις 23 Μαΐου, είπε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.