Ακιντζί και Οζερσάι οι νικητές των “εκλογών” στα κατεχόμενα

Το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή – όπως είπε – έκπληξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρχε η τάση αύξησης των ποσοστών του Οζερσάι, όπως είχε γραφτεί και στον τ/κ Τύπο αν και κανείς δεν περίμενε ότι ξεπερνούσε το 20%.

Ο μεγάλος νικητής των “εκλογών” στα κατεχόμενα ήταν η αποχή και στη συνέχεια ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Ντερβίς Έρογλου εκτιμά στο ΚΥΠΕ ο τουρκολόγος Ιάκωβος Τσαγγάρης που βλέπει προβάδισμα και νίκη “εύκολα ή δύσκολα” του Ακιντζί στο δεύτερο γύρο,την ερχόμενη Κυριακή.

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αποτέλεσμα, ο κ . Τσαγγάρης είπε ότι πολλοί είχαν χλευάσει τη δημοσκόπηση της εταιρείας Γκεζιτζί που έδειχνε μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Έρογλου και Ακιντζί και νίκη του δεύτερου στο δεύτερο γύρο, ωστόσο φαίνεται πως αυτή πλησίασε περισσότερο στα τελικά αποτελέσματα. Η δημοσκόπηση της Γκεζιτζί πρόσθεσε, είχε δείξει ότι υπήρχε δυσαρέσκεια στον κόσμο εναντίον του συστήματος και των κομμάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή – όπως είπε – έκπληξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρχε η τάση αύξησης των ποσοστών του Οζερσάι, όπως είχε γραφτεί και στον τ/κ Τύπο αν και κανείς δεν περίμενε ότι ξεπερνούσε το 20%.

Εναντίον της υποψηφιότητας της Σιμπέλ Σιμπέρ, είπε, λειτούργησαν οι εσωκομματικές διαμάχες εντός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος που εμφανίστηκαν και στις προηγούμενε “εκλογές”, όπως στις “τοπικές” που το κόμμα έχασε τους “δήμους” Αμμοχώστου και Κερύνειας, αλλά και το κίνημα των “μουστακοφόρων” που είναι η παλιά γενιά των στελεχών και μελών του ΡΤΚ. Ο μηχανισμός του κόμματος δεν λειτούργησε και δεν βοήθησε ούτε η υποψηφιότητα της ίδιας της Σιμπέρ, εκτίμησε.

Ερωτηθείς εάν ο Οζερσάι ήρθε για να μείνει ή είναι πολιτικό πυροτέχνημα, ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε ότι μετά από αυτές τις “εκλογές” το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα θα αλλάξει και το πιο πιθανό είναι να κάνει δικό του πολιτικό κόμμα και να πάρει αρκετά ποσοστά από τα υφιστάμενα κόμμα της δεξιάς ΚΕΕ και ΔΚ, “που ψάχνουν ηγέτη. Η δεξιά ψάχνει ηγέτη, όπως και η αριστερά φυσικά”.

Η αριστερά φαίνεται να συσπειρώνεται τώρα στο πρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί, είπε προσθέτοντας ότι “η δεξιά ψάχνεται”. Τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό που είχαν στις προηγούμενες “εκλογές” μαζί 50% τώρα έπεσαν κάτω από το 30%, σημείωσε ενώ το ΡΤΚ από 38% στις “βουλευτικές” πέφτει στο 22% και βρίσκονται σε αντίθεση με τη βάση τους.

Για τη δεύτερη Κυριακή εκτίμησε ότι ο Ακιντζί έχει το προβάδισμα, θεωρώντας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μια επιστημονική μέθοδος, επισημαίνοντας ότι δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο Έρογλου και ο μηχανισμός του, λέγοντας πως ο νυν Τ/κ ηγέτης χρησιμοποιεί τη ρητορική του φόβου για το ακροατήριο των εποίκων, με αναφορές όπως “σε εκείνους που θέλουν να σας εκτοπίσουν ξανά”.

Ερωτηματικό, κατέληξε, είναι το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του Οζερσάι, αλλά και η στάση της Τουρκίας, όχι φανερά, αλλά αν κινηθεί με άλλον τρόπο.

Για την αποχή ο Ιάκωβος Τσαγγάρης θεωρεί ότι ήταν ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών με τον Ερογλου να ποντάρει στην αύξηση της συμμετοχής, καθώς η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε με την αποχή ήταν κυρίως από την δεξιά, αλλά και από το ΡΤΚ.

Νικητές των χθεσινών “εκλογών” είναι οι Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι εκτιμά με δήλωση στο ΚΥΠΕ ο τουρκολόγος, Σπύρος Αθανασιάδης, προσθέτοντας ότι ο Ντερβίς Έρογλου ήρθε πρώτος, αντιμετωπίζει προβλήματα όμως, ενώ χαμένοι είναι οι Σιμπέλ Σιμπέρ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα που έφαγαν “χαστούκι” με το αποτέλεσμα του 22,54%, ελάχιστα πιο πάνω από εκείνο του Οζερσάι, που δεν είχε υποστήριξη κόμματος και “έτρεξε” σε “εκλογές” για πρώτη φορά.

Το ποσοστό του 21,23% ανοίγει νέους ορίζοντες για τον κ. Οζερσάι, που ναι μεν δήλωσε ότι δεν θα ιδρύσει πολιτικό κόμμα, αλλά προς τα εκεί κατευθύνεται, πιστεύει ο κ. Αθανασιάδης. Θεωρεί επίσης ότι αν και ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι δεν θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους του, δεν είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία θα πάει στον Έρογλου.

Για το ΡΤΚ, είπε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της παλιάς και της νέας φρουράς και αυτές οι διαμάχες δεν επέτρεψαν στην Σιμπέλ Σιμπέρ να είναι στο δεύτερο γύρο.

Ούτε και ο Ντερβίς Έρογλου πρέπει να αισθάνεται ήσυχος, πρόσθεσε ο κ. Αθανασιάδης, αφού υπάρχουν τα εσωκομματικά προβλήματα και στο ΚΕΕ με τον πρώην πρόεδρο και “πρωθυπουργό”, Ιρσέν Κιουτσιούκ που είχε απειλήσει να κατέλθει υποψήφιος και εκείνος στις “προεδρικές”, αλλά και νυν “δημάρχους” που προέρχονται από το κόμμα και τις τελευταίες ημέρες είχαν βγει δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Οζερσάι.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα βασιστεί στις ψήφους της αριστεράς, αλλά και όσων επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, μια πιο αξιοπρεπή στάση των Τ/κ έναντι της Τουρκίας και “όλα αυτά συνηγορούν στο ότι στο δεύτερο γύρο ο Ακιντζί έχει τον πρώτο λόγο”. Βέβαια, κατέληξε, έχουμε μια εβδομάδα μπροστά μας κατά την οποία θα γίνουν πολλές ζυμώσεις και θα βλέπουμε μέρα με την ημέρα προς τα που κατευθύνεται το πολιτικό σκηνικό.

Ερωτηθείς τέλος για το ποσοστό αποχής, είπε ότι ήταν το ψηλότερο όλων των εποχών στα κατεχόμενα και δείχνει μια απαξίωση των κομμάτων και είναι ένα μήνυμα του κόσμου προς την πολιτική και τους πολιτικούς που έστειλε και στις προηγούμενες “τοπικές εκλογές”.