Ακιντζί: Διέγραψε το σχόλιο του για τη Συρία μετά το « πόλεμο» που δέχθηκε

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, οαπάντησε στις επικρίσεις που δεχόταν γιατί παρέμεινε σιωπηλός για τη στρατιωτική επιθετική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Όμως, η τοποθέτησή  Ακιντζί, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας σπρώχνοντας τον στο να διαγράψει την ανάρτησή του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Η ανάρτηση έγινε χθες βράδυ, την τέταρτη μέρα των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία, μετά από έντονες επικρίσεις εναντίον του κ. Ακιντζί κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο εντός της τ/κ πλευράς, όσο και στην Τουρκία.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θέλει το καλό της Τουρκίας και να απαλλαγεί από το πρόβλημα της τρομοκρατίας, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, λέγοντας επίσης ότι «όπως είπα και στο παρελθόν, ακόμα και να πούμε το 1974 Ειρηνική Επιχείρηση, ήταν ένας πόλεμος και αυτό που έτρεχε ήταν αίμα. Τώρα αν πούμε Πηγή Ειρήνης, αυτό που τρέχει δεν είναι νερό, είναι αίμα. Γι’ αυτό το λόγο η μεγαλύτερή μου ευχή είναι άμεσα να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος».

Ο κ. Ακιντζί αρχίζει την ανάρτησή του γράφοντας ότι «τo να μένεις κάποτε σιωπηλός δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λέξεις να πεις, κάποτε οι καταστάσεις είναι τόσο μπερδεμένες που δεν είναι δυνατόν να αντιπαρέλθεις, αποφασίζοντας με ευκολία με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Σε περίπτωση δε που αυτά που θα πει κάποιος θα επηρεάσουν την κατάσταση, ίσως να χρειάζεται να μείνεις σιωπηλός».

Ωστόσο, συνεχίζει, δέχεται επικρίσεις για την τελευταία επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία, κάποιοι γιατί θέλουν να μάθουν την πολιτική του άποψη αλλά οι περισσότεροι – όπως γράφει – ανυπομονούν να το εργαλειοποιήσουν για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, ενώ άλλοι έχουν αρχίσει τις θεωρίες σκευωρίας. Γι’ αυτό, σημειώνει, θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτο να ξεκαθαρίσει το τί σκέφτεται.

“Πριν απ’ όλα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ανάμεσά μας που δεν θέλει το καλό της Τουρκίας και το να απαλλαγεί από το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Το ζήτημα είναι η απάντηση του ερωτήματος ποιο είναι το καλό της Τουρκίας κι αυτό μπορούν να το απαντήσουν σίγουρα αυτοί που μένουν στην Τουρκία”, συμπληρώνει.

Σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί εδώ και 10 χρόνια αναφέρει ότι εάν το αίμα που χύνεται εδώ και 10 χρόνια εκεί, συνεχίσει να χύνεται, αυτό δεν θα μπορέσει να φέρει την ειρήνη. «Κατ’ εμένα ένα ευτυχισμένο και γαλήνιο μέλλον της Τουρκίας είναι εφικτό με μια τάξη (πραγμάτων) που θα δημιουργηθεί μέσα από έναν διάλογο με τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Τουρκμένους και όλους τους λαούς της περιοχής. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Συρία, εντός της εδαφικής ακεραιότητας θα υποστηρίζει τα σύνορά της, και η Τουρκία θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στα δικά της σύνορα».

Γι αυτό το λόγο, προσθέτει ο κ. Ακιντζί, πιστεύει ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο να φτιάξουν το συντομότερο και πάλι οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας, ενώ ευχήθηκε να καλυτερεύσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της περιοχής. Μια Τουρκία που δεν θα καβγαδίζει, αλλά θα συνεργάζεται με την ΕΕ, είναι για το καλύτερο όλων, αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το 1974, γράφει, ήταν 27 χρονών και υπηρέτησε, όπως κάθε νεαρός Τ/κ τότε, στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που έγινε λόγω της φασιστικής ελληνικής χούντας, όπως αναφέρει. Οι φίλοι του, συνεχίζει, έπεσαν δίπλα του νεκροί, ήρωες, στο Ντερέμπογιου (ο Πεδιαίος) στη Λευκωσία και ο ίδιος, όπως και πολλά παιδιά, έμαθαν τί σημαίνει πόλεμος βιώνοντάς τον.

«Γι’ αυτό και δεν θέλω να ζήσει καμιά κοινωνία τον πόνο του πολέμου. Δεν μπορώ να επιθυμώ να τρέχει αίμα από την μύτη κανενός παιδιού Τούρκου, Κούρδου ή Άραβα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί καταλήγει στην ανάρτησή του γράφοντας ότι «όπως είπα και στο παρελθόν, ακόμα και να πούμε το 1974 Ειρηνική Επιχείρηση, ήταν ένας πόλεμος και αυτό που έτρεχε ήταν αίμα. Τώρα αν πούμε Πηγή Ειρήνης, αυτό που τρέχει δεν είναι νερό, είναι αίμα. Γι’ αυτό το λόγο η μεγαλύτερή μου ευχή είναι άμεσα να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος».