Ακιντζί για σχέσεις με Τουρκία: Εγώ δεν μπορώ να γίνω μαριονέτα…

Ακιντζί για σχέσεις με Τουρκία: Εγώ δεν μπορώ να γίνω μαριονέτα…

«Αν ήταν έτσι, τότε θα ήσασταν απλά το αντίγραφο κάποιου άλλου ή η κούκλα. Ο τ/κ λαός δεν με εξέλεξε να γίνω κούκλα (αχυράνθρωπος). Με εξέλεξαν για να γίνω ο δικός τους πρόεδρος».

Με την φράση «εγώ δεν μπορώ να γίνω μαριονέτα (ΣΣ: “κούκλα” στα τουρκικά, τουρκοκυπριακή έκφραση για τον αχυράνθρωπο, αυτόν που κάνει ό,τι του λένε) απάντησε ο Μουσταφά Ακιντζί στο σχόλιο ότι «είναι τσακωμένος με την Άγκυρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σταρ Κίπρις, σε εκπομπή του τ/κ καναλιού Αντά χθες βράδυ ο Τ/κ ηγέτης κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις και από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι σχέσεις του «προέδρου» με την Τουρκία δεν είναι καλές και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με κανέναν. «Μπορεί ο κ. Ταλάτ να ακολουθήσει άλλο τρόπο επικοινωνίας την δική του θητεία, αλλά δεν θεωρώ ότι το να στέλνεις επιστολή είναι λάθος», είπε ο κ. Ακιντζί απαντώντας ειδικά στο σχόλιο του κ. Ταλάτ ότι ο Τ/κ ηγέτης έστειλε επιστολή και στον Τούρκο Πρόεδρο, όπως έστειλε σε όλους, για το θέμα του κορωνοϊού. «Το ίδιο κάνουν πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο. Και ο κ. Ερντογάν έστειλε πολλές επιστολές. Εγώ έπραξα αυτό που έπρεπε με τον τρόπο που έπρεπε».

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι με την κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, αυτό δεν το κρύβει, διερωτώμενος εάν το θέμα είναι να αλλάξει κάποιος την ταυτότητά του, το ποιος είναι για να μοιάσει με κάποιον άλλον. «Αν ήταν έτσι, τότε θα ήσασταν απλά το αντίγραφο κάποιου άλλου ή η κούκλα. Ο τ/κ λαός δεν με εξέλεξε να γίνω κούκλα (αχυράνθρωπος). Με εξέλεξαν για να γίνω ο δικός τους πρόεδρος».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι προσπάθησε για μια σχέση «αδελφών δημοκρατιών» και αν κάποιος λέει ότι αυτή η σχέση «πρέπει να είναι, να γίνεται ότι λέει ο ένας», τότε δεν είναι δύο διαφορετικά κράτη – όπως είπε – «αλλά εγκρίνεις και συ ο ίδιος αυτό που η διεθνής κοινότητα μας θεωρεί ‘υποτελής διοίκηση’. Αυτό υπάρχει σε απόφαση του ΕΔΑΔ για εμάς».

Για το αίτημα του «βουλευτή» του ΚΕΕ και υπεύθυνου διεθνών σχέσεων, Ογουζχάν Χασίπογλου, να κάνουν αίτηση για ένταξη στον ΠΟΥ και τίποτε δεν τους εμποδίζει γι’ αυτό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρέπει για να απαντήσει, να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί αυτό να γίνει. Σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είναι οργάνωση υπό τον ΟΗΕ και εάν μπορεί να προχωρήσει σε αίτηση και δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους για ένταξη στον ΠΟΥ, ο ίδιος προτίθεται να προβεί σε ενέργειες.

Υπάρχουν, είπε, και οι επικρίσεις από ε/κ πλευράς, ότι απέστειλε την επιστολή στον ΠΟΥ (για να ενημερώσει για την κατάσταση όσον αφορά τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα) γιατί θέλει να κάνει το ψευδοκράτος μέλος του Οργανισμού. Όχι, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, υπάρχει μια πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο και οι Τ/κ δεν καταγράφονταν πουθενά. «Αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.