ΑΚΕΛ: Χρονίζουν τα προβλήματα στα Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών

ΑΚΕΛ: Χρονίζουν τα προβλήματα στα Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών

Τα προβλήματα στο Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας χρονίζουν και για αυτό άλλωστε υπήρξε τις προηγούμενες μέρες η έντονη παρέμβαση από το Δήμο Λακατάμιας προς το αρμόδιο υφυπουργείο. Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στα γραφεία των ΥΚΕ άλλων επαρχιών. Το ΑΚΕΛ έθεσε αυτά τα ζητήματα με πρόσφατη παρέμβαση του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Ορθά λαμβάνονται μέτρα για αποσυμφόρηση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να μειωθεί ο συνωστισμός και όχι να μεταφερθεί αλλού.

Κατά τη δική μας εκτίμηση, η απόφαση που λήφθηκε να εξυπηρετεί μόνο ένα γραφείο σε κάθε επαρχία τόσο τους Κύπριους αιτητές της έκτακτης βοήθειας του άρθρου 11 της νομοθεσίας του ΕΕΕ όσο και τους αιτητές διεθνούς προστασίας, έχει διογκώσει τα προβλήματα τεράστιου συνωστισμού, ταλαιπωρίας Κυπρίων και αλλοδαπών δικαιούχων, αλλά και οχληρίας στις γειτονικές περιοχές.

Χρειάζεται να ληφθεί απόφαση ώστε για τις σχετικές δύο αιτήσεις που αφορούν και Κύπριους και αλλοδαπούς, να μην εξυπηρετούνται οι δικαιούχοι από μόνο ένα γραφείο σε κάθε επαρχία, αλλά από περισσότερα, τα οποία βέβαια θα πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς.

Η διαδικασία που ανακοινώθηκε στις αρχές του Μάη για εξεύρεση χώρων για την εξυπηρέτηση του κοινού, θα πρέπει να επισπευσθεί δραστικά. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί πλήρως όλη η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των αιτητών.