ΑΚΕΛ: Χρειάζεται ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και προνομιούχους

Ανακοίνωση Γραφείου Κοινωνικών Θεμάτων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ  για τα στοιχεία της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για το 2017 της Στατιστικής Υπηρεσίας

Με αφορμή τα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό για το 2017 σημειώνουμε τα εξής:

Παρά τη μικρή βελτίωση, παραμένει γεγονός ότι ένας στους τέσσερις κάτοικους της Κύπρου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κατατάσσοντας την Κύπρο ως μια από τις χώρες που είναι αρκετά πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών και το ποσοστό των ατόμων που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να αποπληρώσει λογαριασμούς και δάνεια, όπως και το ποσοστό των ατόμων πάνω από 65 χρόνων που ζουν στο όριο της φτώχειας το οποίο έχει αυξηθεί από 22,9% το 2016 στο 24,6% το 2017.

Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, ο πλούτος που αυτή δημιουργεί, δεν κατανέμεται με τρόπο που να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά τα προβλήματα που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις πολιτικές περικοπών και λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά αυτή η ζοφερή κατάσταση χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις που θα καταπολεμούν την οικονομική και κοινωνική ανισότητα και θα διοχετεύουν πόρους στους χαμηλόμισθους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Χρειάζεται επανασχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τις θέσεις του:

Μέτρα οικογενειακής πολιτικής που να στηρίζουν τα νεαρά χαμηλόμισθα ζευγάρια.

Επανασχεδιασμός της στεγαστικής πολιτικής με τρόπο που να στηρίζονται πραγματικά και ουσιαστικά οι οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν στέγη.

Διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών.

Νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των εργοδοτών για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επενδύσεις από το κράτος σε υποδομές κοινωνικής προστασίας και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Χρειάζεται ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και προνομιούχους.