ΑΚΕΛ: Φαίνεται ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για τα δημοσιεύματα περί στρατιωτικής συμφωνίας με τη Γαλλία και μόνιμου αγκυροβολίου του γαλλικού πολεμικού ναυτικού

Παρότι ουδεμία πληροφόρηση έχουμε για όσα σήμερα δημοσιεύονται στον Τύπο -προφανώς κατόπιν στοχευμένων διαρροών από μέρους της κυβέρνησης- για στρατιωτική συμφωνία με την Γαλλία και για μετατροπή της ναυτικής βάσης στο Μαρί σε μόνιμο αγκυροβόλιο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει τις οποίες συνεργασίες με διάφορα κράτη. Επ’ αυτού καμία αμφισβήτηση.

Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι για τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να επιμετρούνται οι προεκτάσεις τους σε σχέση με τους βασικούς στόχους που η χώρα μας θέτει και τα βασικά προβλήματα τα οποία έχει μπροστά της να επιλύσει. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε να επιλύσουμε είναι το Κυπριακό. Η συνέχιση του παρατεταμένου αδιεξόδου οδηγεί στην παγίωση της διχοτόμησης, την οποία προσπαθούμε να αποτρέψουμε.

Διερωτόμαστε εάν αυτές οι αποφάσεις που τα δημοσιεύματα λένε ότι πήρε η κυβέρνηση, βοηθούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του στόχου για αποστρατιωτικοποίηση. Υπενθυμίζουμε ότι η αποστρατιωτικοποίηση με τη λύση του Κυπριακού έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών καθώς επίσης υπενθυμίζουμε ότι η αποστρατιωτικοποίηση ως στόχος υπάρχει και στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Φαίνεται ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης και των πιθανών περιπλοκών που θα προκληθούν στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως προφανώς δεν απασχολεί την κυβέρνηση εάν με τέτοιες αποφάσεις τηρούνται οι ευαίσθητες ισορροπίες που πρέπει να χαρακτηρίζουν την εξωτερική μας