ΑΚΕΛ: Το πόρισμα Νικολάτου επιβεβαιώνει την αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή του ΠτΔ

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ – Βουλευτή για το πόρισμα Νικολάτου

Το Πόρισμα Νικολάτου επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει την αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου. Η ξεκάθαρη αναφορά σε σύγκρουση συμφερόντων θα οδηγούσε –κανονικά- έναν Πρόεδρο που θα διέθετε πολιτική ευθιξία σε παραίτηση. Ούτε εμείς ούτε και οι πολίτες αναμένουν ανάλογη στάση από τον κ. Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2020 δήλωνε με στόμφο πως αν βρισκόταν «μπλεγμένος» θα αναλάμβανε τις ευθύνες του, «της παραίτησης ευθέως».

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ μετέτρεψε ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε μια βιομηχανία της αρπαχτής, της παρανομίας και της θεσμικής διαπλοκής και για αυτό έχει ήδη καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση του λαού μας. Δυστυχώς διατρέχουμε τον κίνδυνο οι ενέργειες τους να οδηγήσουν τελικά και σε καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επειδή μέσα από ερμηνείες σε σχέση με το Πόρισμα διαφαίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει το αυτονόητο. Δεν μπορεί να εξισώνονται οι ευθύνες των κυβερνώντων που λάμβαναν και εφάρμοζαν αποφάσεις με τις ενδεχόμενες ευθύνες εκείνων που ασκούσαν έλεγχο. Ιδιαίτερα αν οι πρώτοι με διάφορα τεχνάσματα απέφευγαν συστηματικά τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση όταν το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε από το 2015, οι κυβερνώντες μας έλεγαν «ουδέν μεμπτό» και συνέχιζαν να κλείνουν πονηρά το μάτι στη διαπλοκή.

Θα μελετήσουμε στο μέτρο που μας επιτρέπεται το Πόρισμα και αυτό λόγω της έκδηλης σκοπιμότητας να μαυριστούν δεκάδες σελίδων με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Διερωτόμαστε αν δημόσιο συμφέρον για τον Γενικό Εισαγγελέα είναι η πλέρια διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία ή η προστασία των ονομάτων μερικών επιτήδειων και των συμφερόντων διαφόρων κύκλων. Εξάλλου ο περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμος θέτει ως μόνο κριτήριο την εθνική ασφάλεια και όχι την πολύ βολική και αόριστη επίκληση του δημοσίου συμφέροντος.