ΑΚΕΛ: Το πακέτο μέτρων στήριξης, δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το πακέτο μέτρων στήριξης

Είμαστε προς το τέλος της διαδικασίας για έγκριση του πακέτου στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων και της κοινωνίας. ΓΓ

Τούτες τις δύσκολες ώρες πρέπει όλοι μας να στεκόμαστε σε όσα συμφωνούμε και να παραμερίζουμε τις διαφωνίες. Στο κυβερνητικό πακέτο υπάρχουν αρκετά μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, έχουμε όμως παρατηρήσεις, ακόμα και επιμέρους διαφωνίες. Έχουμε, επίσης, την άποψη ότι κι άλλα μέτρα θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο πακέτο.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουμε για τη συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι γι’ αυτό που επιμένουμε στη νομοθετική ρύθμιση του παγώματος των δανείων, αλλά και των εκποιήσεων. Δεδομένης της διαφωνίας της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά το πάγωμα των εκποιήσεων, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει σχετική πρόταση Νόμου στη Βουλή, την οποία θα ενεργοποιήσουμε αν και εφόσον οι τράπεζες συνεχίζουν να αυθαιρετούν.

Επιπρόσθετα, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε όπως η κυβέρνηση εκδώσει πλαφόν για ήδη πρώτης ανάγκης για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Γίνονται καταγγελίες ότι το κλείσιμο των λαϊκών αγορών και αρκετών φρουταριών προκαλεί πρόβλημα διάθεσης οπωροκηπευτικών προϊόντων και φρούτων και αυτό το εκμεταλλεύονται συγκεκριμένα ολιγοπώλια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την εμπορία και τη διάθεση κρεάτων.

Στη δική μας αντίληψη το πακέτο που θα εγκριθεί από τη Βουλή, δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορονοϊό ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πόσο χρόνο θα διαρκέσει.

Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί πώς θα βοηθήσει διάφορες επαγγελματικές ομάδες και ομάδες πληθυσμού που υφίστανται συνέπειες και δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια.

Το ΑΚΕΛ καταρτίζει σχετικό κατάλογο προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες και θα συνεχίσει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.