ΑΚΕΛ: Το νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες πάσχει από έλλειψη διαφάνειας

Το νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες πάσχει από έλλειψη διαφάνειας, τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για την κρατική στήριξη.

Τι ακριβώς δήλωσε:

Αυτό που άμεσα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, στην περίοδο της αναστολής ή της μεγάλης μείωσης εργασιών των επιχειρήσεων, είναι κρατική στήριξη και όχι δανειοδότηση από τις τράπεζες.

Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση -το οποίο απορρίφθηκε από τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ- είναι η δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω των τραπεζών. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν θα αποδώσει στη φάση που διερχόμαστε. Χωρίς επαρκή εισοδήματα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν θα αξιοποιήσουν τη δανειοδότηση. Πολύ δε περισσότερο που η Κύπρος έχει από τα πιο ψηλά ποσοστά ιδιωτικού χρέους παγκοσμίως.

Πέραν τούτου, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες πάσχει από έλλειψη διαφάνειας και ουσιαστικού ελέγχου στις τράπεζες και από επικίνδυνη υπερ-συγκέντρωση εξουσίας στον Υπουργό Οικονομικών. Αυτό επισημαίνει και ο Γενικός Ελεγκτής στην Έκθεσή του.

Η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τις προτάσεις των κομμάτων και να διορθώσει την πρότασή της. Η δογματική επιμονή σ’ αυτήν θα οδηγήσει σε αδιέξοδα. Η κρατική στήριξη μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ένα συνδυασμό πηγών, με κύρια την άντληση πόρων από έκδοση κρατικού ομολόγου. Το κράτος πρέπει να ελέγχει τη χρηματοδότηση, η οποία πρέπει να είναι στοχευμένη.

Η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, αλλά με ουσιαστικό έλεγχο και διαφάνεια για να μην υπάρξει διαφθορά και κατασπατάληση πόρων.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση και, όπως πάντοτε, είναι έτοιμο για δημιουργική και υπεύθυνη συζήτηση του θέματος.