ΑΚΕΛ: Το αδιέξοδο μπορεί να σπάσει με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επαρχιακού Γραμματέα Λευκωσίας- Κερύνειας για τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό

“Η εδραίωση του αδιεξόδου στο κυπριακό και η ανώφελη πάροδος του χρόνου οδηγούν στη διαιώνιση της κατοχής και της διχοτόμησης. Η διαιώνιση της κατοχής και της διχοτόμησης εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία. Θυματοποιεί την πατρίδα. Θυματοποιεί το λαό μας.

Το αδιέξοδο μπορεί να σπάσει με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Σε μια σωστή βάση. Στη βάση του «πλαισίου Γκουτέρες» που όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «φυσιολογικού κράτους» στην Κύπρο. Ένα ομόσπονδο κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις, δικαιώματα επέμβασης και κατοχικά στρατεύματα. Με ενωμένο το χώρο, την οικονομία και τους θεσμούς. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων πολιτών. Λύση που να στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στις διαπραγματεύσεις θα κριθεί η βούληση του κ. Ακιντζί και κυρίως της Τουρκίας για μια σωστή λύση. Μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες, είναι ο μόνος δρόμος να φτάσουμε σε σωστή λύση που να μας απαλλάσσει από την κατοχή. Ή αν η Τουρκία με τη στάση της παρεμποδίσει μια σωστή λύση να εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η Τουρκία αλωνίζει αποενοχοποιημένη εμβαθύνοντας την κατοχή και τη διχοτόμηση. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων σε παλινωδίες και λανθασμένους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.

Η όποια περιρρέουσα επιχειρείται να δημιουργηθεί περί λύσης δύο κρατών είναι καταστροφική. Η προδοτική μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης απλά θα δημιουργήσει νέους κινδύνους και απειλές για την πατρίδα και το λαό.

Μόνος δρόμος σήμερα για έξοδο από τα τραγικά αδιέξοδα, είναι να αξιοποιηθεί η δυνατότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά, σε μια σωστή βάση, την οποία αποτελεί το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.”