ΑΚΕΛ: Τα λεφτά αυτά που δανείζεται ο Κυπριακός λαός να καταλήξουν εκεί που πρέπει

Δήλωση του Βουλευτή ΑΚΕΛ -ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΔ, Κώστα Κώστα

Επί προηγούμενης κυβέρνησης, είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για τη δημιουργία του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες είχαν φθάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Η νέα κυβέρνηση, συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ενός φορέα που θα διοχετεύει τα κονδύλια του δανείου που θα σύναπτε η Κυπριακή Δημοκρατία με την ΕΤΕ ,στις ΜΜΕ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Δυστυχώς, οι ΜΜΕ οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της Κυπριακής οικονομίας ,η μία μετά την άλλη κλείνουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και του μειωμένου κύκλου εργασιών, της μη αναδιάρθρωσης των δανείων τους και των ψηλών επιτοκίων, των πολύ ψηλών ενοικίων που η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής δεν επέτρεψαν να μειωθούν σύμφωνα με τη Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ αλλά και του εξοντωτικού ωραρίου που επιβάλλει με διατάγματα το Υπουργείο Εργασίας.

Ως ΑΚΕΛ, αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας και της ΕΤΕ τονίζουμε τα ακόλουθα:

• Τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από μέρους της Κυβέρνησης αλλά και του φορέα υλοποίησης της συμφωνίας που είναι οι τράπεζες, στη λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, αφού μέχρι σήμερα 3 φορές δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν στη Βουλή.

• Την ανάγκη οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης της αίτησης δανειοδότησης να είναι απλές και όχι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές.

• Την ανάγκη θέσπισης τέτοιων κριτηρίων έτσι ώστε τα λεφτά αυτά να καταλήξουν σε μικρές βασικά επιχειρήσεις και όχι μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Τη δημιουργία τέτοιων δικλείδων ασφαλείας έτσι ώστε αυτή τη φορά, τα λεφτά αυτά που δανείζεται ο Κυπριακός λαός να καταλήξουν εκεί που πρέπει, δηλαδή στις ΜΜΕ και όχι κάπου αλλού.

Υπενθυμίζουμε τη τραυματική εμπειρία των 3 δις. ευρώ που δανείστηκαν στο παρελθόν οι τράπεζες απ’ ευθείας από την ΕΤΕ για να δανειοδοτήσουν τις ΜΜΕ και τελικά τα λεφτά αυτά κατέληξαν στην αγορά ομολόγων.

Για όσον αφορά τη δημιουργία του Κυπριακού Χρηματοδοτικού Οργανισμού, κάτι το οποίο εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών ,τονίζουμε ότι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα της απ’ ευθείας δανειοδότησης των ΜΜΕ και όχι αυτή να γίνεται και πάλι μέσω των τραπεζών.

Ως ΑΚΕΛ , δηλώνουμε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Κυβέρνησης και της ΕΤΕ, είναι πολύ σημαντική και αν ακολουθηθούν οι προϋποθέσεις που έχουμε προαναφέρει τότε θα μπορέσουμε να σώσουμε όσες ΜΜΕ παραμένουν σήμερα στη ζωή και αγωνίζονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να επιβιώσουν.