ΑΚΕΛ: Σοβαρή κρίση στη Δημόσια Υγεία – Οι κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο εμπαιγμό, τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Σήμερα συζητήσαμε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής 3 αυτεπάγγελτα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία στη Λεμεσό.

Σχετικά με την πορεία των εργασιών επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, διαπιστώσαμε μια χαοτική κατάσταση, αλαλούμ σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς και την στρατηγική του Υπουργείου Υγείας.

Πλήρης έλλειψη συντονισμού με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, έλλειψη συνεργασίας με αποτέλεσμα όλα να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Το νοσοκομείο Λεμεσού σήμερα λειτουργεί με 319 κλίνες και χρειάζονται με βάση τις μελέτες 770 κλίνες. Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά:

Πως θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο Λεμεσού στο πλαίσιο της Αυτονόμησης;

Πως θα μπορέσει το Νοσοκομείο Λεμεσού να ανταποκριθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) την 1η Ιουνίου 2019;

Κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, εξοπλισμού και στελέχωσης;

Κι ακόμα το κράτος πως θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τη Νομοθεσία για Αυτονόμηση-ΓΕΣΥ, με ποια κονδύλια και δαπάνες;

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, με τις περικοπές, τη λιτότητα και τη φιλοσοφία του λιγότερου κράτους φέρνουν την Υγεία στον πάτο. Δεν υπάρχει όραμα, δεν καλλιεργείται ελπίδα, προσδοκία.

Παρόμοια, το πρόβλημα του Παλιού Νοσοκομείου Λεμεσού που ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε απαλλοτρίωση για αξιοποίηση του Β΄ Πόλου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), δυστυχώς όλα είναι στον αυτόματο πιλότο. Κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι θα γίνει, ούτε ασφαλώς και για την για την εγκατάλειψη του Παλιού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υποστελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινικής και του Τμήματος Αιμοκάθαρσης, δυστυχώς οι ασθενείς αφήνονται στο έλεος του Θεού. Τόσο η υποστελέχωση όσο και ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός σε συνδυασμό με την αύξηση των ασθενών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Τα νοσοκομεία αν σήμερα κρατούνται όρθια οφείλεται στην φιλοτιμία των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων σ΄ αυτά.

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο εμπαιγμό. Η Δημόσια Υγεία απειλείται με σοβαρή κρίση. Οι κυβερνώντες χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εκτός κι αν μετά την κρίση στην Παιδεία θα ζήσουμε την κρίση και πλήρη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας.